• 14/06/2024

Inloophuis ’t MoNUment ontleent gratis hulpmiddelen voor mensen met dementie

MECHELEN – Een telefoon met fototoetsen, een sprekende klok of een interactieve kat. Het zijn slechts enkele hulpmiddelen die het leven van mensen met dementie thuis makkelijker en veiliger kunnen maken. Mechelse mantelzorgers kunnen ze voortaan drie weken lang gratis lenen bij inloophuis ’t MoNUment.


Dankzij het Europese Interreg 2 Zeeën-project MONUMENT, kunnen Mechelse mantelzorgers van personen met dementie sinds vorig jaar in het vernieuwde inloophuis ‘t MoNUment kennismaken met digitale en technologische hulpmiddelen die inzetten op detectie en veiligheid zoals een telefoon met foto’s, gps-trackers en een valdetectielamp. Maar ook hulpmiddelen die inzetten op interactie en het bevorderen van rust en zelfstandigheid zoals een robotkat, een dementieradio en een monitor die video-oproepen kan ontvangen.

’t moNUment, een informatie en ontmoetingsplaats voor personen met dementie en hun mantelzorgers, is sinds kort ook een demonstratiehuis. Dit betekent dat er zorgtechnologie wordt gedemonstreerd en dat dezelfde technologie gratis ontleend kan worden voor drie weken. Zo kunnen mensen ze thuis testen voor ze overgaan tot een aankoop. 

Mantelzorger Els Van Loo uit Muizen: ‘Ons moeke haar dementieproces gaat traag maar gestaag, van verwardheid tot eindeloos blijven herhalen, niet graag meer koken of het huishouden doen, truckjes blijven vinden om ons van het tegendeel te overtuigen, ons proberen gerust te stellen terwijl we steeds bezorgder worden. Het moNUment is een ware verademing, zowel voor moeke als voor ons. Zij gaat nu een aantal middagen eten in het dienstencentrum De Schijf met soms zelfs een activiteit nadien. Zo hebben wij, als kinderen, zelf kunnen ervaren wat voor een warme en rustige omgeving dit is, zalig voor haar maar ook voor ons. Omdat ons moeke fysiek nog zo’n kranig vrouwtje is, proberen we haar zo lang mogelijk zelfstandig in haar eigen huis te houden. En dan is elke uitgereikte hand van ervaringsdeskundigen meer dan welkom, van Familiehulp aan huis tot het mogen uitlenen van praktische hulpmiddelen zoals de dementieklok.’ Nu weet ze perfect welke dag het is, of het ochtend of al bijna middag is,…’

Rina Rabau Nkandu (Groen), schepen voor senioren: ‘Oudere mensen of mensen met (jong)dementie die zelfstandig thuis wonen worden met heel wat uitdagingen geconfronteerd, net als hun mantelzorgers. Er zijn wel heel wat digitale oplossingen voorhanden, maar vaak zijn ze niet gekend, schrikt de technologie af of is er een volledige make-over van hun huis vereist. Als dementievriendelijke stad wil Mechelen hier een voortrekkers- en ondersteuningsrol in opnemen. We focussen op ‘kleinere’ technologische hulpmiddelen, die snel geïnstalleerd en eenvoudig bediend kunnen worden en we begeleiden mantelzorgers persoonlijk in het gebruik. Het inloophuis werd omgevormd tot huiselijke demonstratiewoning en de hulpmiddelen kunnen thuis vrijblijvend getest worden. Onze medewerkers in ’t moNUment geven advies op maat. Er wordt een terugkommoment voorzien, om het toestel terug te brengen en naar de ervaring te peilen.’  Info: www.memo-monument.be/technology.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten