• 21/06/2024

Inhuldiging grafmonument Arthur Löwenstein, Sint-Rochus begraafplaats, Deurne

DEURNE – Onder even woelige weersomstandigheden als zijn leven, werd het gerestaureerde grafmonument van professor Löwenstein en zijn tweede vrouw Romana Bäckmann ingehuldigd, op de begraafplaats Sint-Rochus te Deurne. Het gebeuren werd opgeluisterd met toespraken door Marc Weyns (bestuurder Buurtwerk ’t Pleintje) en Jan Dewilde (coördinator van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek). Achteraf volgde een liederenrecital in de Sint-Rochuskerk door mezzosopraan Inez Carsauw en pianist Peter Oerlemans met muziek van Arthur Löwenstein en Gustav Mahler.

 

De in Wenen geboren student van Mahler, kende al vroeg succes. Hij werkte in Kaiserslautern, Saarbrücken, Moravië-Ostrava en vestigt zich begin jaren 20 in Berlijn. Löwenstein was een Joodse man en tijdens het interbellum werd het in Oostenrijk en Duitsland voor hem moeilijker om te overleven, wegens het toenemende antisemitisme en nazisme.

 

In 1936 verhuist Löwenstein daarom naar België in een zelfverklaarde ballingschap en leidt aanvankelijk het Sinfonia da Camera-orkest in Antwerpen. In 1938 richt hij de Vlaamse Philharmonie op. Na de officiële scheiding van zijn eerste vrouw, trouwt Löwenstein op 21 juni 1939 in Deurne met de pianiste Romana Bäckmann. Amper 14 dagen na het huwelijk overlijdt hij.

 

Het monument is te bezoeken op de Begraafplaats Sint-Rochus, Sint-Rochusstraat 77, 2100 Deurne.

Foto: portret van de componist door Egon Schiele.

Bart BOUSSEMAERE

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten