• 23/05/2024

Inge Sleegers uit Hove signeert haar nieuwe boek in Mortsel, Edegem en A’pen

HOVE –  Inge Sleegers uit Hove debuteerde in 2019 met de Young Adult roman ‘De kilte van een zomernacht.’ Begin dit jaar verscheen er van haar hand ‘Bestemming Onbekend’, een verhaal over huiselijk geweld. Vandaag stelde ze haar nieuwe boek ‘Wereld Zonder Water’ voor. Het boek richt zich in  eerste plaats op jongeren vanaf veertien jaar en is beschikbaar in alle boekhandels en online webshops.

Sleegers: ‘Mijn eerste roman kon op geen slechter moment op de markt komen. Het verscheen net voor de corona-uitbraak. Dat wil zeggen dat ik geen signeersessies of lezingen kon houden. De opvolger ‘Wereld zonder Water’ is het eerste deel van een tweeluik. Ik ben mezelf tijdens corona vaak tegen gekomen. Al die kopzorgen hebben tot nieuwe verhalen geleid. Ik heb me over veel dingen verbaasd: hoe het sociale leven van de ene op de andere dag stilviel. En ik trok grote ogen toen ik de toiletpapierhamsteraars bezig zag. Ik vond dat heel raar. Dat heeft me veel geleerd over de aard van de mens. Ik heb me ook afgevraagd hoe het komt dat we corona in de hand kunnen houden maar dat dit niet lukt met het klimaatprobleem. Het lijkt wel of de klimaatkwestie van de aardbol is verdwenen.’

‘Ik vroeg me af hoe mensen zouden reageren indien ze geen toiletpapier maar water zouden moeten hamsteren. Dat gaf me inspiratie voor het boek. Het is geschreven voor de oorlog in Oekraïne maar ook toen was er al genoeg geweld in de wereld. Wat me vooral heeft aangegrepen was de machtswissel in Afghanistan. Wat ginds gebeurt zou hier ook kunnen indien de verkeerde de macht krijgt. Mensenrechten was dus mijn tweede basisidee. Ik heb er een spannende roman van willen maken. Het is geen maatschappijkritisch werk maar het gaat over de kracht van mensen. En het is vooral een verhaal over straffe madammen.’

In het boek zoekt de achttienjarige Nimue haar weg in de nieuwe maatschappij na de Grote Wateroorlog. Haar thuisstad Atlantis is één van de laatste menselijke nederzettingen met drinkbaar water. Na de Grote Wereldoorlog voerde het nieuwe regime strikte regels in. Eén van die regels is het verplichte examen voor meisjes, dat hun toekomstige plaats in de samenleving bepaalt. Wat er met de meisjes gebeurt die niet slagen, is een goed bewaard staatsgeheim. Het enige wat Nimue weet is dat ze nooit terugkeren bij hun families. Zal zij slagen voor het examen? Kan zij overleven in deze nieuwe realiteit? ‘Vrouwenrechten is mijn stokpaardje. Het greep me aan hoe vrouwen die het slachtoffer waren van Bart De Pauw nog amper konden buiten komen omdat ze gestalkt werden. Maar in het vervolg op dit boek zal je lezen dat vrouwen aan de macht niet altijd dé oplossing zijn. Neem het voorbeeld van moeders die hun dochter lieten besnijden. Hoe zal die dochter reageren wanneer zij het voor het zeggen heeft?’

Gerda Lambrecht (N-VA), schepen voor cultuur: ‘In  haar boek heeft Inge het over het glazen plafond (het feit dat vrouwen kunnen opklimmen tot een bepaald niveau maar niet verder), homofobie en uiteraard de klimaatproblematiek, wat lang een ver-van-ons-bed-verhaal was en waar nu – mondjesmaat en te laat – maatregelen tegen worden genomen.’ Inge Sleegers signeert morgen zaterdag bij Standaard Boekhandel in Mortsel en op zaterdag 27 mei in de vestiging in Edegem, telkens van 14 tot  16 uur en op zaterdag 25 juni op de Schoenmarkt in Antwerpen van 14.30 uur tot 16.30 uur.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten