• 18/07/2024

Informatie voor opvanggezinnen uit Dessel en voor alle Oekraïners in België

DESSEL – Het lokaal bestuur van Dessel ontvangt vanuit diverse hoeken informatie van burgers,  die een handje willen toesteken in kader van de opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Dit gaat van het aanleveren van diverse materialen, goederen, kledij, … tot het begeleiden, tolken of wegwijs maken van deze mensen.

Daarnaast zijn er ook heel wat Desselaars die zich aangemeld hebben om als gastgezin te fungeren.

Om dit alles te kunnen coördineren en ook om iedereen wegwijs te maken over de mogelijkheden, gevolgen, manier van aanpak,… richt het lokaal bestuur Dessel twee infosessies in.

Deze infosessies vinden plaats op maandag 28 maart in de podiumzaal van TABLOO, Gravenstraat 3.

Om 18u30 vangt de eerste infosessie aan voor Desselaars, die zich al opgegeven hebben of die nog overwegen om als gastgezin te fungeren.

Deze Desselaars wensen dus een kamer of een woongelegenheid ter beschikking te stellen voor een tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen.

Om 20 uur vindt een tweede infosessie plaats. Deze is gericht op de Desselse vrijwilliger, die enerzijds goederen ter beschikking wil stellen of die anderzijds mee wil ingeschakeld worden in de begeleiding van de Oekraïense vluchtelingen.

Vermoedelijk zal elke infosessie ongeveer één uur duren. Elke geïnteresseerde Desselaar is van harte welkom op deze infosessies. Voor meer info kan je terecht op oekraine@dessel.be.

Vanaf maandag 28 maart organiseert het Agentschap Integratie en Inburgering online infosessies voor Oekraïners die in Vlaanderen verblijven. Tijdens de sessies krijgen Oekraïners in hun eigen taal informatie over de meest dringende vragen die ze hebben over hun verblijf in Vlaanderen. Lokale besturen en opvanginitiatieven kunnen doorverwijzen naar de infosessies en gebruik maken van de meertalige brochures.

Bart Somers (Open Vld), Vlaams minister van samenleven: ‘’De infosessies zijn in het Oekraïens. Er volgen later ook nog sessies in het Russisch en Engels. Veel Oekraïners spreken normaal de Russische taal, maar voor evidente redenen kiezen sommigen ervoor om deze taal niet langer te spreken, daar moeten we rekening mee houden. De sessies kan men volgen vanop een smartphone, tablet of laptop. Na de infosessies krijgen de deelnemers verdere informatie over het inburgeringstraject via e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, kan iedereen vrij inschrijven via www.integratie-inburgering.be/infosessies-oekraiens.’ (EM / Foto Gemeente Dessel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten