• 14/06/2024

Info-avond over Jeugdhuis Zoezel, Natuurpunt krijgt ‘De Welvaart’ in erfpacht

ZOERSEL – Na een korte sluitingsperiode zal Jeugdhuis Zoezel op het Zonneputteke in Zoersel weldra weer de deuren openen. Vanavond wordt hiervoor een infomoment georganiseerd.

Met een grote heropeningsknaller op vrijdag 17 februari 2023 zal het jeugdhuis haar doorstart inzetten. Het infomoment vindt plaats van 20 tot 22 uur. Het nieuw bestuur zal met een drankje en hapje erbij vertellen wat een jeugdhuis inhoudt, welke voordelen leden hebben, welke helpende handen nog welkom zijn… Je kan vanavond alvast lid worden van het jeugdhuis. Wil je er in de toekomst graag eens komen tappen, draaien of optreden? Dat kan eveneens.

Begin dit jaar kocht gemeente & OCMW Zoersel een gedeelte van ‘Domein De Welvaart’, meer bepaald de gronden die een recreatief karakter hebben, aan. Nu werd beslist om de zone ‘in erfpacht’ te geven aan Natuurpunt vzw.

Domein De Welvaart ligt aan de rand van het Molenbos. Je geraakt er via de toegangsweg, ter hoogte van de begraafplaats van Sint-Antonius aan de Emiel Vermeulenstraat. Het domein is 14,5 hectare groot en bestaat voor twaalf hectare uit bos. Het resterende deel (2,5 hectare) ligt in een recreatiezone en omvat een gebouw en een open terrein. Danny Van de Velde (N-VA), schepen voor patrimonium: ‘Sinds 1972 was het domein eigendom van Borgerhout en later van Antwerpen. Het deed onder meer dienst als sport- en recreatiecentrum, kweekterrein voor de gemeentelijke aanplantingsdienst van Borgerhout, vakantieverblijf (kampen) voor Antwerpse kinderen …’ Katrien Schryvers (CD&V), schepen voor communicatie: ‘Omdat de gebouwen in 2005 leeg kwamen te staan en we het gebied wilden beschermen tegen verwaarlozing of een belastende recreatieve invulling, kocht Kempens Landschap in 2006 het bosgedeelte en intercommunale IGEAN verwierf – in opdracht van de gemeente – de gebouwen en het resterende gedeelte in de recreatiezone.’

In 2012 maakte de Vlaamse overheid een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan op voor het gebied waarvan ook domein De Welvaart deel uitmaakt. Dit zorgde voor duidelijkheid qua mogelijkheden in de recreatiezone van De Welvaart. Marc De Cordt (Groen), schepen voor natuurbeleid: ‘“Zo is de organisatie van jeugdkampen en activiteiten zoals milieu- en natuureducatie er toegelaten, maar een groot golfterrein of pretpark creëren, mag er niet. Voor het bosgebied werd een bosbeheerplan opgemaakt.’

Voor de gebouwen en de bijhorende recreatiezone was intercommunale IGEAN al jaren op zoek naar een koper die het domein een nieuwe toekomst – die past binnen het GRUP – zou geven. Helaas voldeed geen enkel eerder voorstel aan het GRUP of de verwachtingen van het bestuur. De gemeente kocht de zone zelf aan. Nu werd beslist om het gebied in erfpacht (voor een duurtijd van 50 jaar) te geven aan Natuurpunt vzw, die zal instaan voor het toekomstige beheer van de zone. In de toekomst zullen ook de Jeugdbond voor Natuur en Milieu (JNM) en scoutsgroep Kris Kras Akabé er hun nieuwe onderkomen krijgen. Natuurpunt heeft grootse plannen met het domein onder meer door het opnieuw mogelijk maken om er jeugdkampen en/of bosklassen te organiseren. (EM / Foto Jeugdhuis Zoezel)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten