• 21/06/2024

Indrukwekkende lijst van investeringswerken in de provincie Antwerpen

MORTSEL – ‘Investeren in infrastructuur betekent ook een boost voor de sector en dat is zeker noodzakelijk willen we onze economie, onze welvaart en welzijn een boost geven’, zegt minister van MOW Lydia Peeters (Open Vld). ‘Naast tal van grote investeringen in de meest congestiegevoelige regio’s, Ring rond Brussel en de Oosterweelwerken in Antwerpen, leggen we in 2021 ook de klemtoon op fietsinfrastructuur, verkeersveiligheid en duurzame mobiliteit. Zo zorgen we vanuit de Vlaamse regering voor een sterke impuls voor de wegen- en waterbouwsector.’ Hieronder volgt een lijst van de allergrootste projecten in de provincie Antwerpen. We beperken ons tot diegene waarvoor minstens één miljoen werd voorzien.

Nu de omgevingsvergunning voor Oosterweel werd afgeleverd is het tijd voor de schop in de grond. Het totale bedrag van 3,1 miljard euro werd ingeschreven zodat de aanbestedingen voor de komende tien jaar kunnen starten. In 2021 zal vooral worden gewerkt aan de bouw van de verschillende tunnelelementen. Knoop-Zuid, ook gekend als de spaghettiknoop, is vandaag een belangrijke aansluiting van de stad Antwerpen met de Ring en de A12 én zorgt voor een verbinding tussen de Ring en de A12. In 2021 start een uitvoeringsstudie voor de her-aanleg van dit knooppunt (6,1 miljoen euro).

Tal van nieuwe ontwikkelingen in de regio van Mechelen zorgen de komende jaren voor een verhoogde verkeersdruk. Er worden studies voorzien voor onder meer de herinrichting van de Vesten (R12) in Mechelen naar eenrichtingsverkeer (1,1 miljoen euro). In eerste instantie volgt hier een proefopstelling met verkeerslichteninstallatie.

Voor het structureel onderhoud en de vernieuwing van de weginfrastructuur worden onder meer volgende middelen voorzien:  Antwerpse Grote Ring (R2) 3 miljoen euro, Geel (R14) 2,7 miljoen euro), Kruibeke (E17) 4,5 miljoen euro (Lantis) en Lier (R16) 1 miljoen euro. Qua kunstwerken of bruggen zijn volgende werken voorzien:  Wommelgem: De brug over de E313 in (3 miljoen euro) en Ranst: brug Vaartstraat (3,5 miljoen euro). Tot slot wordt er 6,1 miljoen euro geïnvesteerd om de infrastructuur te verbeteren bij de regionale luchthaven Antwerpen-Deurne.

In totaal wordt er meer dan 108 miljoen euro geïnvesteerd in fietsprojecten in Heist-op-den-Berg (heraanleg kruispunt N10 x N15 (13 miljoen euro)), Antwerpen (heraanleg kruispunten op de Grote Steenweg (4,9 miljoen euro)) en in de Scheldetunnel een afzonderlijke fietskoker van zes meter breed voorzien, Borgerhout (ondertunneling fietspad Turnhoutsebaan (4,7 miljoen euro)), Puurs-Sint-Amands (aanleg van vrijliggende fietspaden (1 miljoen euro) en Kalmthout (herinrichting Roosendaalsebaan met aanleg fietspaden (1,3 miljoen euro)).

Op vlak van verkeersveiligheid worden werken voorzien in Antwerpen (heraanleg kruispunten Grote Steenweg (4, 9 miljoen euro) en heraanleg kruispunt R11 x N173 (4,5 miljoen euro), Lier (kruispunt R16 x Boomlaarstraat (inclusief ontsluiting stationsomgeving) (2,75 miljoen euro), Turnhout (Kruispunt R13xN12 (1,56 miljoen euro ) en Antwerpen (heraanleg kruispunt R11 Frans Van Dunlaan x N173 Prins Boudewijnlaan (4,5 miljoen euro)). Verder wordt er 4,5 miljoen geïnvesteerd in een verkeerslichtencoördinatiecomputer in Antwerpen , nieuwe tramsporen in Antwerpen-Kerkstraat-Pothoekstraat (1,8 miljoen euro), het vernieuwen van het tramspoor Antwerpen-Grote Steenweg (2 miljoen euro) en verlengen van de tramlijn Deurne-Wijnegem (13,3 miljoen euro). Ook worden er stelplaatsen voor De Lijn aangelegd onder meer aan de luchthaven Deurne (12,7 miljoen euro) en in Rumst (8 miljoen euro). Tenslotte zijn er nog een heleboel werken die het goederentransport via water en spoor moeten verbeteren voor in het totaal rond de 100 miljoen euro. (EM / Foto Kabinet Lydia Peeters)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten