• 20/06/2024

Indrukwekkende driemaster te bewonderen aan Steen, ontdek Rubens in reizende truck

ANTWERPEN – Stad Antwerpen verwelkomt opnieuw het opleidingsschip Dar Młodziezy, dat nu vrijdag 21 april aanmeert bij het cruiseponton langs het Steen. Iedereen kan deze indrukwekkende driemaster, die vorig jaar nog in Antwerpen te gast was in het kader van de Tall Ships Races, komen bewonderen op vrijdag en zaterdag. De stad heeft een lange voorgeschiedenis met The Tall Ships Races en deze zeilwedstrijd zal ook in 2026 en 2030 Antwerpen als Anchor Port aandoen. De Dar Młodziezy is hier nu om de kadetten van de Antwerp Maritime Academy terug af te zetten na een zeestage van vier weken.

Stad Antwerpen mag op regelmatige basis imposante schepen verwelkomen aan het cruiseponton ter hoogte van het Steen en in de Stadshaven. De Dar Młodziezy (zie foto) zal vrijdag om 8 uur aanmeren en zaterdag om 20 uur vertrekken. Een bezoek is niet mogelijk. Deze Poolse driemaster, waarvan de naam ‘Geschenk van de jeugd’ betekent, is 40 jaar oud. De Antwerp Maritime Academy (de Hogere Zeevaartschool) gebruikt de Dar als zeilopleidingsschip sinds 2008 en ook dit jaar komt het schip een 100-tal eerstejaarsstudenten terug afzetten.

Zeven keer al mochten de imposante Tall Ships aanmeren in Antwerpen, waarvan de laatste keer vorige zomer. Tussen de races door fungeert stad Antwerpen als ‘friendly host port’. Zo ontvangt ze regelmatig imposante Tall Ships, zoals recent nog de Alexander Von Humboldt II en nu dus de Dar Młodziezy. Vrijdag krijgt de stad ook bezoek van de Ocean Nova, een expeditiecruise die voor de eerste keer naar Antwerpen komt. Deze cruise is gespecialiseerd in Arctische expedities en biedt plaats voor maximaal 78 passagiers. Het schip zal vrijdagochtend aanmeren en vertrekt ‘s avonds opnieuw. Info: https://www.adventureshipping.com/.

Een bijzondere truck doorkruist vanaf vandaag de ruime Antwerpse regio en het Waasland.  Wie instapt, ontdekt schilderijen van Pieter Paul Rubens en Johannes Vermeer. Elk werk vertelt over het onderzoek naar tijdreizen van de Universiteit Antwerpen: door historische data te analyseren kunnen we bijvoorbeeld toekomstige overstromingen vermijden.

Onderzoekers uit meerdere Europese landen bundelen hun krachten om een tijdmachine te bouwen. Doel is een digitale omgeving te creëren waarin eeuwenoude data samengevoegd worden tot een eindeloos uitbreidbare 4D-omgeving. Prof. Tim Soens (UAntwerpen, departement geschiedenis aan de stadscampus) en zijn collega’s zijn de drijvende krachten achter de Antwerp Time Machine, het Antwerpse luik van het overkoepelende Europese project. Zij werken onder meer rond Herentals en de Kleine Nete.

Soens: ‘Door cartografische, archeologische, tekstuele en visuele bronnen samen te brengen, kunnen we achterhalen hoe het gebied en het water beheerd werden, wie eigenaars en gebruikers waren en hoe fauna en flora veranderden. Om het teveel aan water bij een overstroming op te vangen, denken ecologen na over de aanleg van nieuwe overstromingsgebieden langs de Schelde, de Nete en de Rupel.’

Met dat baanbrekende onderzoek gaat UAntwerpen nu de hort op. Een kleine truck werd ingericht als een schildersatelier van honderden jaren oud. Aan de wanden hangen drie schilderijen, waaronder een zelfportret van Rubens en Meisje met de parel van Vermeer. De schilderijen komen tot leven en vertellen over het onderzoek naar ‘tijdreizen’. Vandaag hielden ze halt in Mechelen. De volgende weken volgen nog passages langs Antwerpen (op vrijdag 28 en zaterdag 29 april en woensdag 3 en zaterdag 6 mei). Iedereen is welkom. Info: www.uantwerpen.be/tijdreizen. (EM / Foto Stad Antwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten