• 23/06/2024

Indonesië is 78 jaar onafhankelijk en ook in Antwerpen wordt dit gevierd

ANTWERPEN – Gisteren streek het muzikale zomerinitiatief van de stad Antwerpen Muziek in de wijk neer op het De Coninckplein. Naast Cubaanse ritmes en urban beats vond je op het plein ook een streepje geschiedenis: de Indonesische culturele organisatie Solo Indah vierde er de 78ste verjaardag van de onafhankelijkheid van het land.

 

Patries Wichers van Solo Indah: ‘We vieren vandaag de onafhankelijkheid van de Nederlandse kolonisator, die 350 jaar lang duurde. De onafhankelijkheid is voor alle Indonesiërs belangrijk, dus ook voor zij die hier in België en meer bepaald in Antwerpen wonen. Ze hebben nog steeds een nauwe band met hun moederland. 17 augustus wordt elk jaar wereldwijd gevierd.’

 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog leefden de Indonesiërs een tijd onder de Japanse bezetting. Na de capitulatie van Japan, op 17 augustus 1945, riep Soekarno, de eerste president van Indonesië, de onafhankelijkheid van het land uit. Wichers: ‘Maar Nederland heeft dat moment nooit officieel willen erkennen. Tot afgelopen juni. Toen erkende de voormalige Nederlandse premier Mark Rutte in de Kamer dat Nederland ‘volledig en zonder voorbehoud’ Indonesië op 17 augustus 1945 onafhankelijk werd van Nederland.

 

In Indonesië wordt de onafhankelijkheid traditiegetrouw gevierd met grote parades overal in het land en muziek, dansende mensen en veel eten. Wichers: ‘Dat is ongeveer wat we hier ook doen. Vandaag wonen er 477 mensen van Indonesische afkomst in Antwerpen. We vieren deze dag bijna altijd binnen de gemeenschap. We eten samen, maken muziek en met Solo Indah brengen we het verhaal van de onafhankelijkheid ook naar buiten op evenementen als deze, om het bekender te maken bij het grote publiek.’

 

Daarnaast kon je gisteren genieten van zwoele Cubaanse ritmes, zomerse hiphopbeats, heerlijke aroma’s van de eetkraampjes en veel goedgezind volk. Wij waren erbij en maakten een compilatie van de mooiste momenten.

 

Foto’s: Lovro KRANJEVIC (StampMedia)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten