• 09/10/2024

Inbraak verijdeld in Herentals, avondlampen gaan uit, Masterplan dorpen klaar

HERENTALS – Rond middernacht op zaterdag 7 januari merkte een interventieploeg van politiezone Neteland een verdacht voertuig op ter hoogte van modezaak Wellens in Herentals. Na een achtervolging slaagde de politie erin het voertuig te onderscheppen en te controleren. Na het aantreffen van inbrekersmateriaal in de wagen, werd een verdachte voorgeleid en aangehouden door de onderzoeksrechter.

Het was rond middernacht dat de interventieploeg van PZ Neteland, ter hoogte van de ovonde in Herentals, het verdacht voertuig met Roemeense nummerplaat met twee inzittenden opmerkte. De politie besloot het voertuig achterna te rijden richting de Lichaartseweg en al snel bleek dat de bestuurder niet de intentie had om te stoppen. Op dat moment zetten de politiemedewerkers de achtervolging in. Een eindje verder, op de Herentalsesteenweg in Lichtaart, zette het verdacht voertuig zich aan de kant waarna de bestuurder het op een lopen zette. De passagier kon gearresteerd worden maar de bestuurder blijft, ondanks het zoekwerk van een speurhond, spoorloos. Bij de controle van het voertuig trof de politie inbrekersmateriaal aan. De verdachte weigerde alle medewerking en werd later voorgeleid en aangehouden door de onderzoeksrechter van Turnhout. De lokale recherche van politiezone Neteland onderzoekt of de verdachten in aanmerking komen voor feiten in de regio.

Door de torenhoge energiekosten moet ook het stadsbestuur van Herentals wat vaker het licht uit doen. Op het grondgebied van de stad staan 5 126 verlichtingspalen, dagelijks goed voor ongeveer 37 590 branduren in drie regimes: avondlamp, nachtlamp en monumentenverlichting.

Avondlampen werken met een sensor en branden vanaf het invallen van de duisternis tot 22 of 23 uur en van 5 of 6 uur tot het weer licht is. Ook nachtlampen worden bediend door een sensor en gaan aan wanneer het donker is en weer uit wanneer het licht wordt. Het bestuur besliste om tot 2028 alle avondlampen en monumentenverlichting uit te schakelen en alle nachtlampen te laten branden. Dat levert een besparing op van 11 895 branduren per dag (32 procent). Fluvius moet daarvoor aanpassingen uitvoeren in 161 elektriciteitscabines. Vermoedelijk vanaf eind februari gaat het nieuwe regime in. Tegen 2028 zouden alle lampen LED en interactief moeten zijn en kunnen de lampen vanop afstand gedimd worden.

De masterplannen voor Morkhoven en Noorderwijk vallen in de plooi. Het voorbije jaar werkten het studiebureau en de stad samen met experten, verenigingen, belanghebbenden en vooral ook met de inwoners van de dorpen om de plannen te verfijnen.

Burgemeester Mien Van Olmen (CD&V): ‘De ambities voor Morkhoven en Noorderwijk zijn op zich dezelfde, maar worden per dorp concreet uitgewerkt. Alles begint bij het gemeenschapsleven dat de verbindende factor is in het plan. Van daaruit werken we voort aan een toekomst die rekening houdt met het veranderende klimaat en de verschillende manieren waarop we ons in een dorp verplaatsen. Dat alles bepaalt mee hoe en waar we willen en kunnen wonen.’ Je bent op dinsdagavond 24 januari welkom op het slotevenement in Noorderwijk (zaal Oud Zwembad) en op donderdagavond 26 januari in Morkhoven (parochiezaal). De avond begint om 19.30 uur met een presentatie. Nadien kan je het eindresultaat bij een drankje bekijken. Info: www.herentals.be/dorpen. (EM / Foto PZ Neteland)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten