• 14/04/2024

In Zoersel maaide men het meest voor Wijnegem, Schilde, Brecht, Ranst en Malle

ZOERSEL – In april lanceerden zestien gemeenten, verspreid over elke Vlaamse provincie, de campagne #ByeByeGazon. Voor de eerste keer sprongen er zoveel gemeenten mee op de (maai)kar. Samen lieten ze meer dan 555 000 vierkante meter gazon verdwijnen. Meer plaats voor bloemen, maar ook meer plaats voor bijen.

Initiatiefnemer Dieter Coppens (op de foto op de grasmaaier) blikt tevreden terug. Ook dit jaar inspireerden zijn korte videoboodschappen heel wat burgers, schoolkinderen én groendiensten. Dit jaar was de missie van #ByeByeGazon dan ook: zoveel mogelijk Vlaamse steden en gemeenten laten meedoen met de meest impactvolle én tegelijkertijd meest eenvoudige campagne om ons groen te verduurzamen.

In Zoersel klokte men voorlopig af op 50 000 vierkante meter gazon dat verdween. Dubbel zoveel als vorig jaar. De absolute nummer één in Vlaanderen is Zwevegem met 191 000 vierkante meter. Zoersel deed het dus het best in de provincie Antwerpen, gevolgd door Wijnegem (afgerond 24 000 vierkante meter), Schilde (19 500), Brecht (13 100), Ranst (12 700), Malle (12 100), Boechout (10 500) en Zandhoven (10 300).

Coppens: ‘Ik ben erg blij dat de campagne zich dit jaar verspreidde in alle provincies van Vlaanderen. In elke Vlaamse provincie verdwenen er enkele tienduizenden vierkante meters gazon. Vorig jaar was al een groot succes. Toen zegden de gemeenten Brecht, Malle, Ranst, Schilde, Zandhoven en Zoersel ‘bye bye’ tegen bijna 100 000 vierkante meter gazon. Dit jaar was dit meer dan 555 000 vierkante meter in de zestien deelnemende gemeentes. Ongelooflijk gewoon.’

Marc De Cordt (Groen, vooraan op de foto, tweede van links), schepen voor klimaat in Zoersel: ‘En het is nog niet gedaan. We sporen alle inwoners aan om hun gazon – of delen ervan – maar twee of drie keer per jaar af te rijden. Langer gras is beter bestand tegen de droogte. Hoe langer het gras, hoe langer de wortels worden. De kans op een ‘rosse’ grasmat is kleiner. We begrijpen echter dat mensen bang zijn voor verwildering in hun tuin. Daarom kunnen ze ook kiezen om bijvoorbeeld tweemaandelijks te maaien. Dan moeten ze nog maar zes keer per jaar hun gras maaien, maar hun tuin blijft er wel netjes uitzien.’ Coppens: ‘Of inwoners kunnen ook maaien in functie van wat nodig is: enkel waar de tuinmeubelen staan, een paadje om tot bij het tuinhuis te geraken, of enkel op de plek waar de pingpongtafel staat. Alle beetjes helpen.’

Al die extra bloemen zijn niet enkel belangrijk voor de bijen en andere insecten. Die beestjes zorgen op hun beurt voor de bestuiving van onze dagelijkse portie groenten en fruit. Meer insecten is meer toekomst voor onze boeren.

Elke gemeente zette enkele deelnemers in de bloemetjes (en de bijtjes). In Zoersel werden tien winnaars geloot die een cadeaupakket ontvingen met onder meer honing van een lokale imker én een bijenhotel (zie foto).

Coppens: ‘Iedereen kan best zijn gazon nog één keer maaien eind oktober. Zo krijgen de bloemetjes in het voorjaar meer kans om te groeien. Zelf laat ik hier en daar een stukje gras toch langer staan zodat insecten de lange sprieten als overwinterplaats kunnen gebruiken voor hun eitjes. Nu is het nog volop zomer, maar hier alvast een warme oproep om dit najaar ook luier te zijn in de tuin. Laat die herfstbladeren maar liggen of hark ze rondom bomen, onder struiken of op de composthoop. Ze zijn namelijk goud waard en de perfecte manier om de grond meer bestand te maken tegen de droogte. Minder harken, meer genieten. In het najaar meer hierover. Tot snel dus.’

Iedereen kan meedoen aan de actie, ook wanneer zijn of haar gemeente niet deelneemt. Daarvoor dien je je hier te registreren. Onder meer inwoners uit Edegem, Kalmthout, Oud-Turnhout, Turnhout en Vosselaar, hebben dit al gedaan. (EM / Foto Gemeente Zoersel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten