• 24/05/2024

In Mechelen kijk je naar de Bourgondiërs door romantische ogen

MECHELEN – In ‘Uitbundig Verleden. De Bourgondiërs door Romantische ogen’, de tentoonstelling die nog tot zondag 27 februari 2022 loopt in Museum Hof Van Busleyden in de Frederik de Merodestraat in Mechelen, kijk je vanuit een hedendaagse context, met een kritische blik en een veranderend perspectief naar het verleden.

De ondergrondse exporuimte van Museum Hof van Busleyden doet aan als een negentiende-eeuws monumentaal museum en toont met een 70-tal werken het verlangen naar de grootsheid van weleer.

Zo treden de vijftiende- en zestiende-eeuwse Bourgondische vorsten in verschillende Europese landen opnieuw op de voorgrond. Als de aartsvaders van de Lage Landen verschijnen ze op schilderijen, in de literatuur en beeldhouwkunst.

Maar het beeld van de vorsten verschilt sterk van land tot land: wat vertellen ze ons over de negentiende-eeuwse visie op het verleden? En over de manier waarop wij vandaag omgaan met onze geschiedenis?

Honderden bezoekers kwamen in het openingsweekend al naar Museum Hof van Busleyden, ondanks het winterweer en strenge coronamaatregelen. De immense kunstwerken trekken van bij de start vele nieuwsgierigen. De setting van een negentiende Eeuws museum en kunstsalon is indrukwekkend, met zalen vol uitbundige kleuren en vergulde lijsten. Het luisterverhaal van Het Geluidshuis zorgt voor een ontspannen beleving erbij.

Björn Siffer (Groen), schepen voor cultuur: ‘Het Bourgondische verhaal blijft inspireren. Velen hebben het boek van Bart Van Loo gelezen en komen hier de uitbundige kunstwerken over die periode bekijken. Ik ben trots op ons landelijk erkend museum dat na Kinderen van de Renaissance alweer een toptentoonstelling realiseert met kunstwerken uit internationale musea zoals het Prado in Madrid en het Rijksmuseum in Amsterdam.’

Kristl Strubbe, algemeen directeur: ‘De megagrote kleurrijke werken trekken veel mensen aan. Het valt op dat heel wat bezoekers voor de eerste keer in ons museum komen. En we merken dat het luisterverhaal een fijne beleving toevoegt voor veel bezoekers die gewoon willen genieten.’

Museum Hof van Busleyden presenteert samen met het Monasère royal de Brou in Frankrijk deze internationale tentoonstelling.  Je kan er kijken naar bruiklenen uit onder meer het Rijksmuseum, KMSKA, Amsterdam Museum, Musée des Beaux-Arts Dijon, Musée des Beaux-Arts Bordeaux, Musée d’Orsay en Petit Palais Paris.

Er is een rijk geïllustreerde catalogus met de hoogtepunten van de tentoonstelling, verkrijgbaar in Nederlands en Frans. Na afloop reist deze internationale tentoonstelling door naar het Monastère Royal de Brou in Bourg-en-Bresse. De expo loopt er in het voorjaar 2022.

Covidpas en mondmasker zijn verplicht. Tickets bij voorkeur online te reserveren via www.hofvanbusleyden.be.   (EM / Foto Stad Mechelen)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten