In laatste instantie goud voor België, volleyballers worden vierde op Jeugd Zomerspelen
ANTWERPEN – Drie exemplaren: dat was de medailleoogst van de Belgische jeugd op hun Olympische Zomerspelen in Maribor voor aanvang van de slotdag. Vandaag streed het Belgisch volleybalteam nog voor brons maar ze moesten tevreden zijn met de vierde plek. De (gouden) medaille viel op een andere, zij het niet onverwachte, plek.
Amper veertien uur na hun nederlaag tegen Frankrijk moesten onze volleyballers weer aan de slag voor de meest ondankbare wedstrijd: die voor de derde plaats. Je hebt de nederlaag van ‘even’ voordien nog niet verteerd of je staat al opnieuw tussen de lijnen. Akkoord, met brons kom je in de geschiedenisboeken van het EJOF maar het is en blijft een troostprijs.
Dat kon je ook zien in de eerste set die probleemloos naar de Tsjechische tegenstanders ging. Via 16-8 en 20-11 werd het 25-17 na 22 minuten.
De tweede set was al een stuk spannender. Onze landgenoten kwamen zelfs op een 3-6 voorsprong maar de Tsjechen kwamen gelijk bij 9-9, maar de spanning bleef: 16-16, 20-20 en 22-22 maar dan gaf de tegenstander nog even plankgas: 25-23 na 26 minuten.
De derde set leek een identiek beeld te krijgen. Het werd 7-7 maar nadien kwamen de Belgen niet meer op voorsprong ook al deden ze hun verschrikkelijke best: 14-13, 21-19, 23-20 maar dan 25-20 na 26 minuten.
In de finale haalde Frankrijk het met 3-1.
Tijd om even de drie Antwerpenaren in de kijker te zetten die toch met opgeheven hoofd Maribor mogen verlaten. De citaten werden opgetekend door Marcel Coppens in Volleybalmagazine.
Daan Spiessens (rechts op de foto) woont in Leuven maar speelt in Antwerpen. Hij begon bij BDO Haasrode Leuven, ging vervolgens naar de Topsportschool in Vilvoorde en kwam dan bij Interfreight Brabo VT terecht. Hij is zeventien, 1m98 en weegt 82 kilogram. Tegen de Tsjechen scoorde hij zeven punten.
‘Antwerpen heeft contact met mij opgenomen, omdat ze geïnteresseerd waren. Ze hebben ambities om naar Liga A te promoveren, dus dat project spreekt me wel aan. Ik zal er ook meer speelkansen krijgen dan bij Volley Haasrode Leuven. Het is ook gemakkelijker te combineren met mijn studies aangezien Antwerpen alleen ‘s avonds traint. Bedoeling is om kampioen te spelen om volgend jaar naar Liga A te kunnen stijgen. Natuurlijk wil ik ook heel veel bijleren zodat ik mezelf kan voorbereiden om een stap hogerop te zetten. Over mijn toekomst heb ik nog niet echt nagedacht. Momenteel heb ik maar één doel en dat is mezelf zo hard pushen om er zoveel mogelijk uit te halen. En plezier maken natuurlijk, want dat hoort er ook nog altijd bij.’
Berre Van Looveren (links op de foto) woont in Zoersel en speelt bij VBC Waremme (Borgworm). Hij begon bij Amigos Van Pelt Sint-Antonius Zoersel en volgde ook de Topsportschool in Vilvoorde. Hij is achttien, 1m89 en weegt 82 kilogram. Hij was goed voor drie punten tegen Tsjechië.
‘Ik heb gekozen voor VBC Waremme, omdat het een warme club is. En het is ook een club waar ik gemakkelijk mijn tijd kan combineren met de studies. Bovendien geven de Luikenaars kansen aan jonge spelers. Ze werken graag met jonge talenten. Mijn broer, Tijl, speelt trouwens ook bij Waremme, dus dat is mooi meegenomen. Ik wil mezelf als speler ontwikkelen en kijken of ik mijn spel op het niveau van Liga A kan krijgen. Daarnaast wil ik natuurlijk een meerwaarde zijn voor de groep. Ik kijk er naar uit om ooit een vaste waarde te worden bij een ploeg uit de Liga A. Ik droom ervan om geselecteerd te worden voor de Red Dragons en met de nationale ploeg ook echt goede prestaties neer te zetten.’
Seppe Van Hooghten woont in Vorselaar en speelt bij VC Zoersel. Hij begon bij Volak Vorselaar. Hij is achttien, 1m91 en weegt 79 kilogram.
‘Ik heb gekozen voor VC Zoersel uit Nationale 1, omdat dit voor mij de perfecte combinatie lijkt om in het volleybal verder te evolueren in combinatie met mijn studies. Ik vind het namelijk erg belangrijk om een diploma te bezitten en een alternatief ter beschikking te hebben naast het volleybal. Op persoonlijk vlak wil ik veel speelkansen verzamelen om te groeien en ervaring op te doen. In ploegverband hoop ik toch dat we zullen meedraaien in de top van de competitie waardoor ik nog veel plezier zal beleven binnen de club. Ik droom ervan om ooit aan de slag te gaan in Liga A om daar uiteindelijk een basisplek te veroveren. Het zou top zijn, mocht ik vanuit mijn uit de hand gelopen hobby uiteindelijk mijn beroep kunnen maken. Het ultieme doel is om ooit landskampioen te worden en om de beker in het Antwerpse Sportpaleis in de lucht te kunnen steken.’
NAFY THIAM ZORGT VOOR GOUD
Het was lang wachten op een vierde medaille voor de Belgen en die kwam er pas op de slotdag. Nafy Thiam (What’s in a Name) zorgde ervoor in het kogelstoten.
In de kwalificaties gooide Thiam, na slechts één poging, 16m01 en plaatste zich hiermee rechtstreeks voor de finale. In die finale gooide ze, na twee pogingen op zes, 17m44, haar beste prestatie uit haar carrière.
Thiam: ‘Ik hoopte hier mijn persoonlijk record te verbeteren, en dat is gelukt. Ik ben zelfs nog gelukkiger met mijn gouden medaille. Ik heb de medaille en het record, dus ik ben superblij. Ik wilde plezier hebben bij de laatste worp. Ik heb Team Belgium, mijn coach en mijn familie kunnen bedanken. Op het podium voelde ik vooral vreugde omdat ik hen fier heb gemaakt. Het is echt een uniek moment.’
Dat Thiam dezelfde voornaam heeft als onze beste atlete is uiteraard louter toeval. Het wordt trouwens op een andere manier geschreven. Maar er zijn wel enkele overeenkomsten. Beiden hebben een Senegalese vader en allebei zijn ze lid van RFC Luik maar Nafi Thiam traint daar nooit. Zij woont in Zuid-Afrika.
De gouden medaille van Nafy Thiam is de vierde voor Team Belgium op het EJOF, dat begon op 23 juli en vanavond eindigt met de slotceremonie. Eerder deze week won Ashkab Isayev uit Herentals een zilveren medaille (judo, -50kg). Léna Antoine (judo, -44kg) en Laura Ooghe (verspringen) pakten brons.
In de medaillestand staat België op de 27 ste plaats. Italië gaat met het meeste eremetaal naar huis (46 medailles, waarvan zestien gouden). Het tweede land, Duitsland, volgt op respectabele achterstand (31 medailles, waarvan elf keer goud) en Frankrijk is derde (24 medailles, negen keer goud). Nederland heeft acht stuks – waarvan twee gouden – en komt op plek twintig.
ASHKADB ISAYEV UIT HERENTALS, AANGESLOTEN BIJ SAMURAI EINDHOUT, DRAAGT BELGISCHE VLAG
Nafy Thiam en Ashkab Isayev zijn de vlaggendragers voor Team Belgium vanavond tijdens de slotceremonie.
Isayev : ‘Ik ben trots en kijk er enorm naar uit. Het is voor mij een grote eer, maar ik zal toch wel wat zenuwen hebben vanavond.’
De slotceremonie vindt plaats op het hoofdplein van Maribor in het centrum van de oude stad. 3 600 jonge atleten die hebben deelgenomen aan deze zeventiende zomereditie van het EJOF zullen daar samen een mooi olympisch avontuur afsluiten.
Tijdens de openingsceremonie droegen Ylio Philtjens en Camille Sonneville de Belgische vlag het stadion binnen.
Edwin MARIËN
Foto Team Belgium