• 20/06/2024

In het Fort van Lier gaat de zomer pas nu zaterdag van start

LIER – Het Fort van Lier is een verborgen parel. Het werd gebouwd eind negentiende eeuw en behoorde tot de buitenste fortengordel . Met de opmaak van een masterplan wil stad Lier het fort heropwaarderen en een langetermijnvisie uitrollen. Je kan het fort beleven tijdens de Zomer van het Fort van zaterdag 27 augustus tot en met zondag 4 september.

Sabine Leyzen (Open Vld, tweede van links op de foto), schepen van patrimonium: ‘Met het masterplan werken we een duurzame langetermijnvisie uit. De stad Lier mikt op meer beleving. In september 2021, tijdens het Open Fortenweekend, kon men al kennismaken met ons Fort. We nodigden de Lierenaars toen uit om mee te denken en dromen over de toekomst van het fort. Meer dan 600 droombeelden werden aan de ideeënmuur gehaakt. 300 anderen vulden een enquête in. Daarnaast rekende dit participatietraject op de inbreng van ervaringsdeskundigen en de verantwoordelijkheid en betrokkenheid van de toekomstige gebruikers. Belanghebbenden zijn de huidige gebruikers (zes verenigingen), toekomstige gebruikers (het brede publiek), buurtbewoners en experten.  De gebundelde ideeën willen we nu omzetten naar een langetermijnvisie en verder verfijnen aan de hand van een participatiemoment.’

Ivo Andries (Open Vld, midden op de foto), schepen van cultuur: ‘Het Masterplan staat nog in zijn kinderschoenen. De uitvoering zal nog enkele jaren duren. Bedoeling is in ieder geval dat de verenigingen hier zullen blijven. In afwachting willen we regelmatig activiteiten organiseren. Het fort is een sterke toeristische en erfgoedkundige troef van Lier en een ideale locatie om in open lucht activiteiten aan te bieden. Daarom organiseren we, in samenwerking met het Liers Cultuurcentrum, Beeldacademie Lier, Bibliotheek de Fé, Visit Lier en de sportdienst, en onder leiding van evenementencoördinator Lien Smets (links op de foto), ‘Zomer in het Fort’’. Het fort gooit zijn deuren nu zaterdag en zondag open vanaf 13 uur. Je kan er onder meer terecht voor de gratis gegidste wandeling ‘Fort in het kort’, een tentoonstelling over de geschiedenis van het fort, workshops voor kinderen, installaties van Leen Vanden Driessche – leerling van de Beeldacademie Lier -, de pop-upbib van de Fé, demonstraties boogschieten en luchtschieten, het BlindeBloteVoetenPad – een installatie waarin ouders en kinderen vanaf vijf jaar samen aan de slag gaan – een zipline en klautertoestellen. Op zaterdag kunnen kinderen tevens kennis maken met de wereld van de vleermuis en is er bij valavond een gratis gegidste rondleiding waarbij je de wereld van dit dier kan ontdekken.

Op maandag, dinsdag en woensdag ontdek je de militaire geschiedenis van het fort en is er een theaterwandeling ‘De Vos… in het bos ‘ voor kinderen vanaf vier jaar. De Lierse Radio Amateurs organiseren een vossenjacht voor gezinnen met kinderen vanaf vijf jaar. Van maandag 29 augustus tot en met zondag 4 september (behalve woensdag) bezorgt figurentheater Tal en Thee je een magische tocht door het fort. Reineke Van Hooreweghe (rechts op de foto): ‘Op deze plek heeft de natuur het proces overgenomen. We nemen de deelnemers mee op een avontuurlijke tocht op muziek waarbij de natuur de hoofdrolspeler is.’ Maarten Van Aerschot (tweede ven rechts op de foto): ‘Bij valavond ontvouwt er zich een magisch universum. FORTUIN wordt een betoverende tocht van één kilometer met licht, muziek, animatie én je kan een glimp opvangen van wie het fort bewoont.’ Inschrijven voor de wandeling en info over activiteiten via www.zomerinhetfort.be. Hou er rekening mee dat de ondergrond rond het fort niet verhard is. Verenigingen openen om beurten hun kantines waar je iets kan consumeren.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten