• 19/05/2024

IJzerlaanfietsbrug decor voor muurschildering van Damse kunstenaar

ANTWERPEN – Regelmatige gebruikers van de IJzerlaanfietsbrug over het Albertkanaal konden er de voorbije weken niet naast kijken. De grijze betonnen wanden langs de tijdelijke aanrijhelling van de brug kregen de jongste dagen kleur, veel kleur. Die werd aangebracht door Zahra Eljadid, een jonge kunstenaar die vlakbij, op Den Dam, woont. Op vraag van Lantis bedacht Zahra een kunstwerk voor de fietsersbrug. Dat werk kreeg uiteindelijk de vorm van een prachtige muurschildering die de brug siert en die de verbeelding van de lokale gemeenschap tot leven brengt. “De Kunst van de Werken” wordt tijdens het weekend van 4 en 5 mei officieel geopend.

Het kunstwerk, dat geïntegreerd is in een geluidsgolfpatroon dat gebaseerd is op het geluidsfragment van het bestaande viaduct, belooft een waardevolle toevoeging te zijn aan de buurt en de omgeving. Om tot dit unieke ontwerp te komen, liet Zahra zich inspireren door de verhalen, ervaringen en dromen van zowel de buurtbewoners als de gebruikers van de fietsbrug. Met deze waardevolle getuigenissen als basis heeft Eljadid haar ontwerp gecreëerd, waarin ze het patroon van de geluidsgolf op een bijzondere wijze heeft geïntegreerd.

Zahra Eljadid: “Streetart transformeert niet alleen de fysieke ruimte van een buurt, maar ook haar ziel – waardoor gemeenschappen blijven evolueren en voortdurend tot leven komen.”

De muurschildering wordt tijdens het weekend van 4 en 5 mei officieel voorgesteld aan het publiek. De ontdekking van het werk start bij kunstenwerkplek Archipel aan de Slachthuislaan. Archipel zet tijdens dat weekend de deuren van haar atelier open ter gelegenheid van Atelier in Beeld, het open atelierweekend voor beeldende kunstenaars in Vlaanderen en Brussel.

Vanuit Archipel worden bezoekers in kleine groepjes meegenomen in riskja’s, richting fietsersbrug. Tijdens de rit kunnen ze genieten van geluidsfragmenten uit interviews van mensen die de fietsersbrug dagelijks gebruiken, ervaren, bewonderen…

Voor Lantis is de muurschildering van de hand van Zahra geen eenmalige gebeurtenis. De bouwheer van de Oosterweelverbinding gaat een samenwerking aan met Rooftoptiger, de trekker van kunstenwerkplek Archipel.

Foto’s Stad Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten