• 14/04/2024

Huppelroute laat kinderen op een speelse manier wandelen in Niel

NIEL – Niel wil een gezonde gemeente zijn en blijven. Sinds enkele jaren heeft de gemeente zich geëngageerd om haar bevolking aan te moedigen voor een gezond leven. Stappen is ideaal, goedkoop en iedere stap telt. Het is ook effectief, eenvoudig en toegankelijk. Je kan het alleen doen of met familie en vrienden.

Niel heeft al enkele mooie initiatieven op de teller de laatste jaren:

Er was beweging op verwijzing. Via de huisartsen werden patiënten met een gezondheidsrisico doorverwezen naar een coach. Deze zoekt passende beweegactiviteit en staat ook in voor de begeleiding. Alles op maat van de persoon. Er is een verlaagd tarief en extra korting voor wie recht heeft op verhoogde tegemoetkoming. Na dit eerste idee bouwde men verder.

In 2021 kwam er 10 000 stappen, iedere stap telt. Dit begon met wegwijzers met een aantal stappen die je nodig hebt om naar herkenningspunten in de gemeente te stappen, bijvoorbeeld de sporthal. Verschillende Vlaamse gezondheidsorganisaties werkten hieraan mee. 2022 was het jaar van de stappenclash tegen gemeenten uit de buurt. Een actie die zeer geslaagd was en ook nog terug zal komen.

Nu voor 2023 koos men voor een beweegroute, genaamd de Huppelroute De focus ligt op kinderen tussen drie en acht jaar. Een uitdaging om kinderen op een speelse wijze te laten wandelen. Uiteraard is er ook een omgekeerde stimulatie naar de ouders toe.

Vanmiddag werd de nieuwe route geopend door leden van het schepencollege en een heleboel Nielse kinderen. Het parcours is drie kilometer lang en circulair. Onderweg zijn er sportieve opdrachten op vijf plaatsen  voor de kinderen met de nadruk op bewegen, springen en draaien. Wandelen hoeft niet saai te zijn. Vanaf het gemeentehuis start de route  via het Hellegat en kikker Moovie gidst iedereen rond. Rolstoel en buggy’s zijn geen probleem. Op de route liggen ook speeltuintjes en banken en voor wie na de tocht dorst heeft, over het gemeentehuis is veel lokale horeca.

Er is ook de intentie voor verdere routes, misschien ook nog gemeente-overschrijdend?

Gust CHARRIN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten