• 27/05/2024

Hulpverleningsoefing ‘Prometheus’ testte ontsmettingsstations in Wuustwezel

WUUSTWEZEL – Vanmiddag vond in Wuustwezel de hulpverleningsoefening ‘Prometheus’ plaats.

Het doel van deze kleinschalige inzetoefening was het testen van de werking en  de capaciteit van de ontsmettingsstations waarover Civiele Bescherming en Defensie beschikken bij de afhandeling van een nucleair, biologisch of chemisch incident.

Plaats van handelen was de parking van het Sportpark Kattegat. Naast een 100-tal figuranten, waren de politie, brandweer, ziekenwagen, civiele bescherming en defensie daarbij betrokken.

In de oefening werd gespeeld dat er 100 leerlingen van drie middelbare scholen besmet waren met een jeukend poeder.

Dat gebeurde tijdens een zogenaamde Colour Run, waarbij de deelnemers onderweg een gekleurd poeder over zich heen kregen.

Blijkbaar was dit product besmet en bij terugkeer hadden de deelnemers klachten van jeuk en irritatie. Enkele deelnemers hadden ook ademhalingsproblemen.

Daarop ontplooiden de civiele bescherming en defensie twee ontsmettingsstraten op de parking van het Kattegat.

Daar konden de scholieren zich grondig ontsmetten. De leerlingen die niks mankeerden, werden met bussen overgebracht naar de Sporthal aan de Slijkstraat. Het gebruikte kleurpoeder is naar een laboratorium gebracht voor verder onderzoek.

De Colour Run is een ludiek sportevenement waarbij de deelnemers zo’n vijf kilometer hardlopen.

Onderweg waren er drie locaties waar ze werden bestrooid met een gekleurd poeder. Dit gebeurde ter hoogte van de brandweerkazerne, aan de Sporthal Slijkstraat en bij de finish. De brandweer heeft ook die locaties langs het parcours ontsmet.

Aan de wedstrijd deden leerlingen van vijftien tot achttien jaar mee van Atheneum Stassart en de technische school in Mechelen en van het Heilig Graf in Turnhout.

Er waren nog volgende rondes van het sportevenement gepland, maar die werden tijdig geannuleerd.

Uiteindelijk zijn twee scholieren met ernstige ademhalingsmoeilijkheden naar het ziekenhuis gebracht.

Eén scholier was er minder erg aan toe. De overige scholieren konden na een grondige schrobbeurt terugkeren naar school. Hier is nog psychische hulpverlening voorzien. (EM / Foto Gemeente WUUSTWEZEL)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten