• 22/06/2024

Hulpacties voor Turkije en Syrië in Antwerpen, Mechelen, Mol en Edegem

ANTWERPEN – Stad Antwerpen besliste om steun te bieden na de verwoestende aardbeving die Turkije en Syrië trof op 6 februari. De stad doet een donatie van 20 000 euro aan het Rode Kruis en solidariteitsacties.

Aan het toeristisch onthaalcentrum Het Steen bevindt zich een symbolische vlaggenmast voor solidariteitsuitingen. Daar wordt de Turkse vlag vanaf morgen halfstok gehangen, net als een neutrale vlag voor de slachtoffers uit Syrië en andere landen. Alle vlaggen aan het stadhuis worden op vrijdag en zaterdag ook halfstok gehangen.

Morgen, om 12 uur, speelt de beiaard van de kathedraal het Turkse volkslied. Het college van burgemeester en schepenen verstuurt brieven waarin de stad haar medeleven uitdrukt naar de consul-generaal van Turkije in Antwerpen, de ambassadeur van Turkije in België, en de Syrische gemeenschap in Antwerpen.

Brandweer Zone Antwerpen stuurt één medewerker naar Turkije om logistieke ondersteuning te voorzien binnen B-FAST.

Stad Mechelen hield gisteren een wake als signaal van medeleven met de getroffenen. Het college van burgemeester en schepenen besliste om 10 000 euro te storten.

Jong N-VA Edegem en Millenium Pita House slaan de handen in elkaar. Nu zaterdag kan je tussen 11 en 16 uur op het Gemeenteplein spullen inleveren voor de slachtoffers in Turkije en Syrië. Men zoekt voornamelijk naar middelen om mensen warm te houden: dekens, slaapzakken, lakens, kussens, matrassen, bedden, winterkledij, maar ook hygiëneproducten, luiers en EHBO-kits zijn welkom.

Baris Ozturk: ‘Wij zorgen ervoor dat de goederen bij de ACT-group in Ekeren terechtkomen. Daar werken vele vrienden van mij al dagen mee om containers te vullen met hulpgoederen. De vrachtwagens vertrekken onder coördinatie van het Turkse consulaat richting de getroffen gebieden.’

‘Een tweede piste is de goederen naar de Selimiye moskee in Berchem brengen, waar ik deze week zelf al ben gaan helpen. Er is nog een andere inzamelplek in Antwerpen Zuid die volop verzamelen.’

Groen Edegem vraagt het gemeentebestuur om een storting te doen.

Dinsdagavond vergaderden vertegenwoordigers van Bif Ensar (moskee Ginderbuiten), Aya Sofia (moskee Borgerhoutsendijk), At Taqwa (moskee Bergstraat) en de Turkse socio-culturele vereniging Benkav met de Molse burgemeester Wim Caeyers (CD&V) (zie foto).

Het college van burgemeester en schepenen bespreekt in samenspraak met de gemeenteraadsleden hoe er snel beslist kan worden over een financiële bijdrage vanuit het gemeentelijk noodfonds. Donderdagmiddag bracht een vrachtwagen ingezamelde spullen op en bracht  deze naar het verzamelpunt in Antwerpen. Vervolgens gaat alles naar de getroffen regio’s.

Bij noodsituaties in het verleden werd meestal geld gestort op de rekening van het consortium 12-12. Ook nu is er een samenwerking tussen de zeven humanitaire organisaties van het consortium, maar er is geen apart rekeningnummer. Het vrijgemaakte bedrag van de stad zal dan ook over die organisaties verdeeld worden.
Meer info en de rekeningnummers van de betrokken hulporganisaties:
www.1212.be/nl/aardbevingen-in-turkije-syrie-ngos-zijn-ingeschakeld/. (EM)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten