• 14/06/2024

Huisdieren gaan eenzaamheid in Mechelse woonzorgcentra verzachten

MECHELEN – Binnen een drietal maanden gaat een proefproject van start waarbij bewoners van drie Mechelse woonzorgcentra op regelmatige basis in contact kunnen komen met huisdieren. De Dijlestad werkt hiervoor samen met AAP vzw en Zorgbedrijf Rivierenland en realiseert hiermee een punt uit haar charter Dierenwelzijn. Het heilzame effect van dieren op ouderen en zorgbehoevenden is niet te onderschatten.

In haar charter Dierenwelzijn verbindt de stad Mechelen er zich toe om dieren toe te laten in woonzorgcentra, naast heel wat andere punten om het dierenwelzijn in de stad te verbeteren. In het verleden werden bij Zorgbedrijf Rivierenland al bezoeken van huisdieren georganiseerd, en die ervaringen bleken keer op keer positief. De samenwerking met AAP vzw (Animal Assisted Projects) maakt bezoeken van huisdieren nu op regelmatige basis mogelijk. De afhankelijkheid van vrijwilligers en inzet van eigen personeel stond dit voorheen in de weg.

Vicky Vanmarcke (Open Vld), schepen van dierenwelzijn: ‘Het project dat de naam Aamaai meekreeg, is niet enkel een goede zaak voor de bewoners. Ook de dieren zelf genieten van de aandacht en knuffels. De vrijwilligers vinden het dan weer geweldig dat ze met hun dier anderen intens gelukkig kunnen maken. Deze vrijwilligers krijgen een doorgedreven opleiding waarin sociale vaardigheden en de sterktes van het dier aan bod komen, maar waarin ze ook leren omgaan met de doelgroep. We streven ook naar een duurzaam contact tussen woonzorgcentrum en het vrijwilligersteam. Het project vertrekt dus van een brede basis.’

Gabriella De Francesco (Groen), schepen van welzijn en ondervoorzitter van Zorgbedrijf Rivierenland: ‘De aanwezigheid van dieren in de woonzorgcentra betekent vaak veel voor de bewoners. Huisdieren geven hen een vertrouwd gevoel, roepen herinneringen op en zorgen voor kleine geluksmomentjes. Bovendien zet het ouderen aan hun verhalen met anderen te delen, en bevordert het hun interactie en onderlinge verbinding. We zijn zeer benieuwd naar de impact van dit proefproject op onze Mechelse bewoners.’ Ook voor bewoners met dementie kan het bezoek van een huisdier betekenisvol zijn. Het Expertisecentrum Dementie bevestigt dat interactie met huisdieren het welzijn van mensen met dementie versterkt. De aanwezigheid van dieren neemt onrust weg, stimuleert alertheid en bevordert het leggen van contact. In een eerste fase zal dit proefproject één jaar lopen in woonzorgcentra De Lisdodde, Hof van Egmont en Roosendaelveld. Een evaluatie met AAP vzw en Zorgbedrijf Rivierenland over de samenwerking en de impact op de bewoners zal daarna de toekomst van het project uitwijzen. Vanmarcke: ‘De opleiding van de vrijwilligersteams begint in de komende weken. Iedereen met een hart voor dieren en de wil om een waardevolle bijdrage aan de maatschappij te leveren, is meer dan welkom. Aanmelden kan via https://www.aapvzw.be/word-vrijwilliger/vrijwilliger-aai-team of via info@aapvzw.be. Jeroen Baeten, voorzitter van het zorgbedrijf: ‘In wzc Bosbeekhof in Sint-Katelijne-Waver werken we al enkele jaren samen met AAP vzw. Zij zorgden al voor een heel goede match en vele fijne momenten tussen ‘aai-hond’ Emma en onze bewoners. Het is fijn om dergelijke zaken uit te breiden naar al onze woonzorgcentra.’

De Australische arts Janette Young merkte dat tijdens de lockdowns tijdens de corona-periode, het al dan niet bezitten van een huisdier bijzonder belangrijk was. ‘Wie een dier in huis had – of er tijdens de lockdown eentje adopteerde uit een asiel – had minder last van de leegte en eenzaamheid en bovendien bleek een huisdier een buffer tegen stress. Verschillende van de respondenten in een studie die ik uitvoerde verwezen ook naar het aangeboren vermogen van huisdieren om te ‘weten’ wanneer hun baasjes zich niet lekker voelen en daarop fysiek dichter bij hen komen, schreef ze in een paper dat verscheen in The Journal of Behavioral Economics for Policy. (EM / Foto Pixabay)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten