• 21/06/2024

Huis van het Kind is nu ook fysiek in Ranst

RANST – Gisteren werd in Ranst het fysieke Huis van het Kind feestelijk geopend voor het publiek. De aanwezigen konden een kijkje nemen in het gebouw aan de Doggenhoutstraat.

In primeur maakten ze kennis met de nieuwe actie van het Huis van het Kind: de luierbox. Deze inzamelboxen voor luiers staan binnenkort in het gemeentehuis, het OCMW, de bibliotheken en in het Huis van het Kind. Inwoners die luiers over hebben, kunnen die hierin deponeren. Kwetsbare gezinnen kunnen dan maandelijks heel goedkoop een pakket luiers aankopen.

Hoewel de naam anders laat vermoeden, was het Huis van het Kind in eerste instantie geen fysieke plek, maar een netwerk, een symbolisch huis, waar verschillende organisaties elkaar ontmoeten en samenwerken om aanstaande ouders, gezinnen, kinderen en jongeren te ondersteunen bij alles rond opgroeien en opvoeden.

Dit resulteerde in de opmaak van www.ranst.be/huisvanhetkind  waarin een waardevol aanbod aan organisaties (de partners) en hun werking werden voorgesteld.

Naast informeren, adviseren en doorverwijzen wil het Huis van het Kind gezinnen ook samenbrengen om elkaar te ontmoeten via infoavonden, activiteiten en projecten.

Leen Baeten (N-VA), schepen voor gezinsbeleid: ‘Na de lancering van de website werkten we hard verder aan de uitbouw van de werking van ons Huis van het Kind. Zo kunnen inwoners met grote of kleine opvoedingsvragen ondertussen terecht in het opvoedingspunt dat werd opgericht in samenwerking met OLO vzw.’

‘We gingen ook een samenwerking aan met Domo, een vrijwilligersorganisatie die gratis laagdrempelige ondersteuning biedt aan kwetsbare gezinnen met kinderen.’

‘Sinds begin dit jaar hebben we het lokaal loket kinderopvang. Via een overzichtelijke website proberen we (toekomstige) ouders te helpen met hun zoektocht naar kinderopvang. Ook kunnen ouders die daar nood aan hebben, beroep doen op persoonlijke hulp hierbij.’

Het Huis van het Kind Ranst en het Opvoedingspunt organiseren regelmatig vormingsavonden rond verschillende thema’s. Zo waren er al rond faalangst en perfectionisme, over de talenten van het kind en over seksuele weerbaarheid.

Ondertussen werd er ook hard gewerkt om het Huis van het Kind een fysieke locatie te geven. Je kan in het huis van kind terecht bij het consultatiebureau van Kind en Gezin, Ferm Kinderopvang, het gemeentelijk Opvoedingspunt en bij het Lokaal loket kinderopvang. Ze stemden hun aanbod en activiteiten over opgroeien en opvoeden op elkaar af. Zo ontstaat een aanbod aan dienstverlening voor alle kinderen, jongeren en gezinnen van Ranst.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten