• 27/05/2024

Hoogstraten tovert centrum om tot een indrukwekkende openluchttentoonstelling

HOOGSTRATEN – Op zaterdag 16, zondag 17 en maandag 18 september wordt in Hoogstraten de zomer symbolisch afgesloten met Hoogstraten in groenten & bloemen. 

Tijdens Hoogstraten in groenten & bloemen wordt het hele centrum van Hoogstraten omgetoverd tot een indrukwekkende openluchttentoonstelling met verrassende creaties in bloemen, groenten en fruit. De winkeliers en horeca zetten op zaterdag en zondag hun deuren open. Op zondag wordt de Vrijheid verkeersvrij gemaakt. Er is een kinderprogramma voorzien op het Begijnhof, er loopt een fotowedstrijd en ‘s avonds worden verschillende creaties feeëriek verlicht.

Sinds 2012 is Tom De Houwer de vaste ontwerper van alle creaties. Intussen heeft hij een internationaal team van ontwerpers rond zich die onder zijn leiding en coaching nieuwe creaties maken speciaal voor Hoogstraten. Samen voeren zij nationaal én internationaal de top aan in de wereld van florale vormgeving. Tijdens het weekend van Hoogstraten in groenten & bloemen viert hun passie hoogtij. Ze laten hun inventiviteit en enthousiasme los op het grote publiek. Elk van de ontwerpers heeft een eigen persoonlijke stijl, die wordt aangevuld met aanstekelijke spontaniteit, vakmanschap en dynamiek.

De tentoonstelling vindt elke jaar plaats tijdens het derde weekend van september. De creaties staan opgesteld vanaf vrijdagavond 18 uur en worden maandagavond omstreeks 20 uur opnieuw verwijderd. Ook voor deze editie schreef Hoogstraats stadsdichter Monique Bol een gedicht. Het gedicht werd op maat gemaakt voor creatie 23. De creatie is van de hand van Tom De Houwer zelf en het kreeg als titel ‘Yin & Yang en Jugendstil fotokader’. Het luidt als volgt: ‘Wilde ideeën trekken ons aan onze mouw hoor onze zucht, geniet van onze samenzang de ware kunst floreert ook door de hand van jou.’

Louis Geerts was vanaf het prille begin intens betrokken bij Hoogstraten in groenten en bloemen. Aanvankelijk als hoofd van de stedelijke groendienst, later als geëngageerd vrijwilliger coördineerde hij de materiële uitwerking en vele andere organisatorische aspecten. Door de jarenlange ervaring werd hij gaandeweg steeds meer de eerste partner voor de ontwerpers. Daarvoor ontving hij in 2018 samen met Etienne van Nyen de ‘Cultuurprijs van de stad Hoogstraten’

Het succes van het evenement is te danken aan de synergie tussen ontwerpers en vrijwilligers, die elk jaar het publiek willen verbazen en verrassen met steeds vernieuwende creaties. Hoogstraten in groenten  Bloemen trekt jaarlijks enkele tienduizenden bezoekers en heeft de stad Hoogstraten op de kaart gezet. Wat begon als een eenvoudige tentoonstelling binnen de muren van het begijnhof, groeide uit tot een inspirerende traditie, waarin de creativiteit en inzet van de betrokkenen elkaar aansteken en elk jaar de lat hoger wordt gelegd. Hoogstraten in groenten & bloemen is nu een gewaardeerd en geliefd evenement in de regio, dat bloeit dankzij de toewijding en passie van de mensen die erbij betrokken zijn.

In het kader van de Europese Week van de Mobiliteit wordt op zondag 17 september het centrum van Hoogstraten verkeersvrij gemaakt van 9 tot 20 uur. Net zoals Parijs, Madrid, Milaan, Helsinki, Kopenhagen en Brussel wil Hoogstraten je laten kennismaken met de voordelen van milieuvriendelijke mobiliteit. Deze zee van ruimte maakt van de Vrijheid een uitgestrekte wandelboulevard met muziek en animatie. Houd er rekening mee dat je op zondag niet op de Vrijheid mag parkeren. Overtreders worden weggetakeld. De Vrijheid wordt afgesloten vanaf de Heilig Bloedstraat tot aan de Moerstraat. (EM / Foto Visit Hoogstraten)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten