• 27/05/2024

Hoogstraten krijgt nu ook een tweede Tiny Forest®, in de Meersel-Dreef

HOOGSTRATEN – Er komt een Tiny Forest® in Meersel-Dreef aan de Dreef achter de parking Paterswiel. Vanochtend kon, wie dat wou, mee de handen uit de mouwen komen steken met de leerlingen van de gemeentelijke basisschool ’t Dreefke. De hele dag nog zullen er klassen aanwezig zijn die komen planten.

GoodPlanet Belgium en IVN Natuureducatie uit Nederland rollen in 2023-2024 het Tiny Forest®-concept verder uit in heel België met de steun van Colruyt Group. Met veel enthousiasme wordt er vandaag een waardevol stukje natuur toegevoegd aan de stad Hoogstraten,  in de vorm van een Tiny Forest®.

Een bijzonder heuglijk moment, want met liefst 805 inheemse bomen en struiken zal het stukje grasland aan de Dreef stap voor stap veranderen in een wonderbaarlijk bosje. De leerlingen van de basisschool doopten het alvast ‘Tiny Dreefke’.

Deze plantdag draagt bij aan een project dat enerzijds de stad weer een stukje groener maakt en anderzijds de mensen een stukje dichter bij elkaar én de natuur brengt. Deze plantdag is een initiatief van stad Hoogstraten in samenwerking met GoodPlanet Belgium. GoodPlanet begeleidt en adviseert leerkrachten, leerlingen, buurtbewoners en gemeentewerkers bij de aanplant van het bos, bij het (her)ontdekken van de natuur, het gebruik maken van het bos én het onderhoud.

Aan de achterkant van het nieuwe Tiny Forest komt er ook een buitenklas. Een klasje in het groen waar je niets meer ziet van de huizen, parking of de straat.

Burgemeester Marc Van Aperen (Hoogstraten Leeft): ‘Ik ben trots dat Hoogstraten binnenkort een tweede Tiny Forest® rijker is. Dit bos heeft een groot nut. “Tiny Forests® zijn bedoeld om de natuur dichter bij de mensen te brengen en om te zorgen voor meer biodiversiteit in Hoogstraten. Kwalitatieve groene ruimte in de nabije omgeving is essentieel voor de gezondheid van mensen. Het algemene welzijn van onze inwoners staat bij ons op de eerste plaats.’

Jef Vissers (N-VA), schepen van milieu: ‘Dergelijke stukjes wildernis maken onze stad nog beter bestand tegen klimaatverandering: de bodem houdt meer water vast, de luchtkwaliteit verbetert en hittestress vermindert.’

Jo Van Cauwenberge, directeur van GoodPlanet: ‘De Dreef is ideaal voor een Tiny Forest®. Ook al is het kleiner van omvang, met het groot aantal zorgvuldig gekozen inheemse bomen en planten zal het Tiny Forest® in de Dreef zich binnen de kortste keren ontwikkelen tot een waardevol ecosysteem. GoodPlanet heeft Hoogstraten begeleid in het ontwikkelingsproces van dit bos. Bovendien krijgt gemeentelijke basisschool ‘t Dreefke uitgebreide pedagogische ondersteuning om hun leerlingen op te leiden tot Tiny Forest Rangers.’

Faye Van Impe (N-VA), schepen van onderwijs, samenleving en jeugd : ‘Er is niet enkel de toegevoegde waarde aan de natuur, maar ook het grote educatiefpedagogische pluspunt.  Gemeentelijke basisschool ’t Dreefke heeft het Tiny Forest® geadopteerd. De leerlingen volgen de evolutie van het bos en dragen er zorg voor. De natuur stimuleert de verbeelding en verwondering, en bovendien ervaren kinderen minder stress in de natuur. Leerkrachten worden geïnspireerd om de buitenklas ook te gaan gebruiken voor andere lessen dan biologie en zo het frisseneuseffect te ervaren: een verhoogde concentratie en meer betrokkenheid bij de lesinhoud. Door les te krijgen in en misschien ook over de natuur, geven we aan de volgende generatie door hoe belangrijk natuur, biodiversiteit en klimaat zijn. Tot slot sluit dit project ook naadloos aan bij onze projecten binnen het Meerjarenplan Kindvriendelijke Ruimte, waarbij we ecologie en speelplezier aan elkaar koppelen.’ (EM)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten