• 19/04/2024

Hoogste bamboetoeren van Europa wordt blikvanger van ZOO Planckendael

MECHELEN –  De ingang van ZOO Planckendael krijgt een compleet nieuwe look. Deze week starten in de Mechelse dierentuin de werkzaamheden aan een nieuwe ingang die jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers zal verwelkomen. De blikvanger van de vernieuwde site wordt een 28 meter hoge toren gemaakt van duurzaam bamboe.

Een primeur voor Europa. Nooit eerder werd er op deze schaal met het sterke en duurzame materiaal gebouwd. Algemeen directeur Dries Herpoelaert: ‘Het wordt ronduit spectaculair en helemaal Planckendael. We hebben de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in verschillende projecten voor onze dieren, nu zijn onze bezoekers aan de beurt.’

ZOO Planckendael bereidt zich voor op de toekomst met de bouw van een nieuwe, moderne ingang. Met dit ambitieus project wil de dierentuin de bezoekersbeleving van de meer dan één miljoen jaarlijkse bezoekers naar een hoger niveau tillen. De ingang wordt dubbel zo breed en is ingericht om de bezoekers comfortabel naar het park te leiden.

Verder biedt de vernieuwde locatie ook ruimte voor diverse faciliteiten zoals abonnementenservice, EHBO-post, borstvoedingslokaal en sanitaire voorzieningen, inclusief kindertoiletten en toiletten voor mensen met een beperking en een nieuwe shop.

 

Herpoelaert: ‘De blikvanger van de nieuwe ingang wordt ongetwijfeld de 28 meter hoge bamboetoren die de skyline van ZOO Planckendael zal sieren. Het wordt spectaculair.’ De imposante hoogte van de toren is een knipoog naar de bekende stamgasten van ZOO Planckendael: de ooievaars.

Herpoelaert: ‘Hun kenmerkende geklepper en hooggelegen nesten nodigen bezoekers uit om hun blik omhoog te richten, en dat is precies het effect dat we met de toren willen bereiken.’

De bamboetoren wordt een unicum in Europa. Nooit eerder werd een gelijkaardig project op deze schaal gerealiseerd.

Projectmanager Elizabeth Carlon: ‘Bamboe is een natuurlijk en ecologisch materiaal dat perfect past bij de identiteit van ZOO Planckendael. Het heeft de capaciteit om aanzienlijke hoeveelheden CO2 uit de lucht te halen. Bovendien is bamboe een bijzonder sterk materiaal. Eén staaf kan het gewicht van drie olifanten dragen.’

Samen met de universiteit van Gent onderwierp ZOO Planckendael de Braziliaanse bamboe aan uitgebreide brand-, buig-, druk- en trekproeven, met uitstekende resultaten. Voor de realisatie van de nieuwe site stelde ZOO Planckendael een team van specialisten samen die uitblinken in hun vakgebied.

Carlon: ‘De samenwerking binnen het team is van onschatbare waarde voor dit complexe en boeiende project.’

De bezoekers en bewoners van ZOO Planckendael zullen geen hinder ondervinden van de werken. Tijdens de bouwperiode wordt een tijdelijke, makkelijk bereikbare, ingang ingericht ter hoogte van kasteel De Ooievaar. 

Zonder wachttijden de tijdelijke entree passeren? Koop je tickets tijdens de werken op voorhand hier  De ZOO Planckendael Express (shuttlebus tussen station Mechelen en ZOO Planckendael) krijgt een nieuwe halte op Parking 2. Parkeer op Parking 2 voor een vlotte toegang tot de nieuwe tijdelijke ingang.

Bekijk hier een filmpje over de toren:

 (EM / Visualisaties  KMDA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten