• 20/06/2024

Hommage aan wie naaste verloor, N114 Ekeren en N116a Deurne worden lokaal

ANTWERPEN – Een aangrijpend nieuw kunstwerk siert een blinde muur in de Gratiekapelstraat. Het werk, van de hand van Larsen Bervoets, brengt een hommage aan Adriana, het overleden dochtertje van professor Maarten Van Acker. Maar het werk wil ook steun bieden aan iedereen die in de afgelopen moeilijke periode een dierbare verloor.

Adriana (8) overleed op 14 juli 2020 na een ongeval. Ze was het dochtertje van Maarten Van Acker, professor stedenbouw op UAntwerpen. Het drama greep iedereen binnen de Faculteit Ontwerpschappen enorm aan. De faculteit vroeg de Antwerpse kunstenaar Larsen Bervoets om een hommage uit te werken. Bervoets woont en werkt in de Antwerpse binnenstad en bouwde de voorbije jaren een rijk portfolio aan street art en interieurprojecten op in onder meer Antwerpen, Gent, Kortrijk, Oostende en Hamburg.

Bervoets concentreerde zich op een metershoge muur in de Gratiekapelstraat, te midden van de Stadscampus van de Antwerpse universiteit. Inge Bertels en Tom Coppens, initiatiefnemer binnen de Faculteit Ontwerpwetenschappen: ‘Het abstracte kunstwerk visualiseert een drapage aan herinneringen, uitgewerkt in sterke kleuren en texturen. Zo willen we vanuit de faculteit Maarten en zijn familie omarmen met een explosie van kleur en warmte. Het werk wil ook steun geven aan alle collega’s en studenten die in de afgelopen moeilijke periode een dierbare verloren.’ Het project kwam tot stand met steun van de Faculteit Ontwerpwetenschappen, Kunst op de Campus, de eigenaars van het pand en het Departement Infrastructuur van de Universiteit Antwerpen.

Lydia Peeters (Open Vld), Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken, heeft beslist om twee gewestwegen over te dragen aan de stad Antwerpen, gezien deze wegen louter een lokale functie hebben. Het gaat om N114 Kloosterstraat (tussen kilometerpunt 1,75 en 2,525) in Ekeren en de N116a Herentalsebaan (tussen kilometerpunt 0,0 en 1,725) in Deurne De eigendom van de wegzate worden overgedragen aan de stad Antwerpen. Peeters: ‘Sommige wegen worden vandaag nog aangeduid als gewestwegen maar dienen meer en meer een lokale functie. Door de overdracht aan de stad, samen met een vergoeding, zorgen we ervoor dat ook het beheer van deze wegen meer volgens lokale inzichten kan ingevuld worden. De vergoeding moet dan dienst doen om de weg in goede staat te brengen waarbij hij kan worden ingericht binnen het lokale wegennet.’

De gewestweg N116a Herentalsebaan heeft slechts louter een plaatselijke functie en mag ingedeeld worden bij de gemeentewegen. De stad ontvangt voor het in goede staat brengen van deze weg een investeringssubsidie van 670 000 euro. Ook de gewestweg N114, beter bekend als de Kloosterstraat in Ekeren heeft een louter plaatselijke functie en zal voortaan dus ook onder de categorie gemeentewegen vallen. Ook hier ontvangt de stad een investeringssubsidie van 437 310,99 euro voor het in goede staat brengen van de weg.

Peeters: ‘Dit zijn dossiers die respectievelijk meegaan sinds 2014 en 2016. Er was geruime tijd discussie over de modaliteiten en de vergoeding van de overdracht van deze gewestwegen. Recent werd er een akkoord bereikt en werd de beslissing rond de overdrachten definitief gegeven.’ (EM / Foto UAntwerpen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten