• 17/06/2024

Hip-hop feest in Bib Permeke, proefopstelling in Van den Hautelei in Deurne

ANTWERPEN – De Urban Bib van bibliotheek Permeke bestaat vijf jaar. Dat wordt van vrijdag 17 tot en met zaterdag 25 september gevierd met een graffiti battle, slam poetry, een film, een expo, dans en heel veel vette hiphopbeats.

De Urban Bib van bibliotheek Permeke is een interactieve installatie rond urban culture zoals hiphop, slam poetry, graffiti en parkour, met extra aandacht voor lokale Antwerpse artiesten. De Urban Bib steunde bij de opbouw van haar collectie op de vijf pijlers uit de hiphop-cultuur: mc’en, dj’en, breakdance, graffiti en “knowledge”, het doorgeven van kennis. De invloeden van deze straatcultuur zijn ondertussen ook zichtbaar, hoorbaar en zelfs tastbaar in heel uiteenlopende andere stromingen. Dus ook street-art, street sports, spoken word, activisme, mode, muziek,… vind je nu allemaal terug in de collectie van de Urban Bib.

Maar de Urban Bib is méér dan een verzameling boeken, cd’s en dvd’s alleen. Events, concerten, open mic’s, workshops en podcasts maken van de Urban Bib nu ook al vijf jaar een ontmoetingsplek voor de verschillende stijlen en culturen binnen de urban scene. Femke Meeusen (Groen), districtsschepen voor cultuur: ‘We hebben een sterke urban scene in ons district en ondersteunen het Hiphop-feest in Bib Permeke dan ook heel graag. Zo willen we de Urban Bib en het grote aanbod rond street-art bekender maken bij onze inwoners.’

Wat staat er op het programma? Een meerdaags hiphop bootcamp (zie foto), de laatste voorronde van het NK Poetry Slam, met een Antwerpse battle voor een plaats in de halve finale, Cans & Vans, een graffiti battle op wielen met stylewriting, typografie, characters,…: telkens twee artiesten met een gelijkaardige stijl nemen het tegen elkaar op en krijgen daarbij ieder één kant van een bestelbusje ter beschikking, scratchen en dj-en met het dj-collectief PhoSho, Pootie Tang: een hysterische cult-komedie uit 2001, een Mad Hatter hiphopfeestje met twee dansers, een muzikant en een rapper, geïnspireerd op de feestjes van de Mad Hatter in Alice in Wonderland, een expo over de Sint-Andries MC’s, dé Antwerpse hiphoppioniers, een showcase van de gelukkigen die met Zwerfkeet de studio inkropen en een indrukwekkende line-up aan hiphopartiesten van de labels SG Records en Drarrieville. Meer info: www.permeke.org.

Een gedeelte van de Van den Hautelei in Deurne-Zuid wordt als proefproject een schoolstraat vanaf vrijdag 1 oktober. Het doel is om de verkeersveiligheid aan de aanwezige scholen te verhogen.

Een gemachtigd opzichter of vrijwilliger sluit bij het begin (van 8u15 tot 8u50) en einde (van 15u15 tot 15u45) van de schooldag het gedeelte van de straat tussen de Jaak Embrechtsstraat en de Karel Govaertsstraat een tijdlang af. Voetgangers en fietsers kunnen dat stuk nog wel in, maar het gemotoriseerd verkeer wordt geweerd. Ook op woensdagmiddag tussen 12u10 en 12u35 uur is het niet toegankelijk. Gedurende de zes maanden van de proefopstelling wordt tevens de rijrichting in de Karel Govaertsstraat permanent omgedraaid, zodat verkeer dat vanaf de Dascottelei de Van den Hautelei inrijdt, langs daar kan wegrijden. Met deze ingreep willen district Deurne, stad Antwerpen en basisschool Tiptop de verkeersveiligheid aan de school en in de buurt verbeteren. Het gaat nog om een proefproject dat na één schooljaar geëvalueerd zal worden. Dan wordt beslist om de ingrepen permanent te maken, eventueel bij te sturen of stop te zetten. (EM / Foto Sien Verstraete)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten