• 23/06/2024

Hinder door werken aan Antwerpse Ring en op Turnhoutsebaan in Deurne

ANTWERPEN – De nachtelijke slijpwerken op de Antwerpse Ring tussen de Posthofbrug en het op- en afrittencomplex van Borgerhout om het rolgeluid van voertuigen te verminderen, lagen de afgelopen weken even stil. De aannemer hervat de werken, die heel de nacht zullen duren. De laatste werken staan momenteel gepland in de nacht van maandag 8 op dinsdag 9 november. De werken kunnen tijdelijke geluidshinder veroorzaken voor de omwonenden.

De werken passen in een onderzoek van het Agentschap Wegen en Verkeer naar het gebruik van Next Generation Concrete Surface (NGCS) op de Antwerpse Ring. Dit is in Vlaanderen een vrij nieuwe techniek die het rolgeluid van autobanden vermindert door het aanbrengen van specifieke groeven in een betonnen wegdek. Bij wegverkeer is rolgeluid, het geluid dat ontstaat door het contact tussen de wielen van een voertuig en het wegdek, een van de voornaamste oorzaken van geluidshinder.

Concreet wordt de bestaande betonverharding met een machine, voorzien van een horizontale trommel met diamantschijven, ondiep (één millimeter) afgeslepen en worden er gelijktijdig fijne groeven van vier millimeter diep aangebracht in het wegdek. Dankzij deze groeven wordt de wrijving van de autobanden met het oppervlak verminderd en vermindert ook het rolgeluid dat geproduceerd wordt. Het gaat hier dus om een bronmaatregel, waarbij er geluidsreductie aan de bron, het beton zelf, gecreëerd wordt.

De aannemer werkt op weekdagen, maar enkel ’s avonds en ’s nachts, zodat de impact voor het verkeer beperkt blijft. De keerzijde van de medaille is dat er voor omwonenden tijdelijke geluidshinder kan zijn. Het afslijpen van de betonverharding veroorzaakt een snerpende hoge toon. Tom Meeuws (Vooruit), schepen voor leefmilieu: ‘Deze nieuwe techniek zal de leefomgeving voor de buurtbewoners opmerkelijk stiller maken dan daarvoor. De extra geluidshinder door de werken is nog even een bittere pil, maar de omwonenden zullen er daarna ook als eersten de vruchten van plukken.’

De asfalt op een deel van de Turnhoutsebaan in Deurne is aan vernieuwing toe. Nog tot vrijdag 5 november voert De Lijn er werken uit.

In een eerste fase (deze week) wordt het kruispunt Turnhoutsebaan/ Frank Craeybeckxlaan aangepakt. Doorgaand verkeer is er niet mogelijk tussen 20 en 6 uur.

Volgende week volgt de tweede fase: de Turnhoutsebaan tussen Lakborslei en Frank Craeybeckxlaan. Doorgaand verkeer is er niet mogelijk met uitzondering van de tram. De zijstraten worden afgesloten voor gemotoriseerd verkeer, maar zijn wel bereikbaar te voet en met de fiets. Het dienstencentrum Rozenboom blijft bereikbaar via de Hallershofstraat. De paaltjes worden tijdelijk verwijderd.

De aannemer voorziet een omleiding voor auto’s. De tram blijft steeds rijden. Fietsers en voetgangers hebben tijdens de werken altijd doorgang. Woningen in de werkzone en in de zijstraten zijn te voet en met de fiets bereikbaar. Dienstencentrum Rozenboom blijft bereikbaar via de Eyendijkstraat.  (EM)

 

 

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten