• 20/06/2024

Hikketein uit Deurne wordt verkozen tot beste ‘vroedvrouwenteam’ van Vlaanderen

EDEGEM – 1 172 ouders, familie, vrienden en collega’s nomineerden een vroedvrouw of vroedvrouwenteam voor de Gouden Pinard 2023. Een mooie waardering voor de vroedvrouwenzorg.

Een tienkoppige onafhankelijke jury boog zich over de lijvige motiveringen en selecteerde vijf vrouwen voor de shortlist individuele vroedvrouw. Drie teams werden gekozen voor de shortlist vroedvrouwenteam.

Bij alle genomineerden één afvaardiging uit de provincie Antwerpen: Hikketein uit Deurne. De Gouden Pinard werd uitgereikt in Ter Elst in Edegem.

Marlene Reyns, voorzitter van de Vlaamse Beroepsorganisatie van Vroedvrouwen (VBOV), gevestigd in de Haantjeslei in Antwerpen:  ‘Een bevalling is een intense gebeurtenis. Het is één van de meest kwetsbare, maar eveneens ook één van de sterkste momenten in het leven van het koppel en hun directe omgeving. Het is onze opdracht hen veilig doorheen deze bijzondere periode te gidsen.’ Het tweede jaarrapport van de VBOV vzw bevestigt dat vroedvrouwgeleide zorg veilige zorg is.

‘We moeten vrouwen goed informeren over de mogelijkheden. We streven naar een vertrouwensrelatie tussen de vroedvrouw en het koppel waarin alles besproken kan worden.’

Daarom lanceerde de VBOV onlangs een campagne in verband met geboortekeuzes om ouders evidence-based te informeren over hun geboorteopties.

Reyns: ‘Een constructieve samenwerking tussen alle zorgverleners die betrokken zijn in de geboortezorg met respect voor ieders expertise, komt sowieso ten goede aan de kwaliteit van zorg.’

‘Meer kansen creëren voor vroedvrouwgeleide zorg binnen de muren van het ziekenhuis is een zorgmodel waar we op inzetten. Zo streven we samen naar respectvolle geboortezorg.’

De vroedvrouwen vierden de Internationale Dag van de Vroedvrouw met een studiedag in Ter Elst in Edegem. Op die dag werd het mooie en bijzondere beroep van vroedvrouw ook gevierd met de uitreiking van de Gouden Pinard aan een vroedvrouw en een vroedvrouwenteam.

Een pinard is een hoorbuis waarmee je naar de harttonen van een ongeboren baby kan luisteren.

Er werden 124 vroedvrouwen en 50 vroedvrouwenteams genomineerd. Nadat de jury een shortlist had gemaakt werden door de geselecteerde teams en vroedvrouwen filmpjes gemaakt die een antwoord gaven op drie vragen: ‘Hoe wordt ruimte gegeven om de wensen van het koppel te respecteren?’, ‘Hoe wordt samengewerkt met andere disciplines?’ en ‘Hoe worden de recente wetenschappelijke bevindingen geïmplementeerd in het vroedvrouwenwerk?’

Een tweede jury boog zich over de aangebrachte informatie en zo kwam men tot de toekenning.

Bij de teams werden drie ploegen geselecteerd: M’amare ( Roeselare), Mamalief (Evergem) en Hikketein (Deurne). Vanuit de tweede ronde werd de Gouden Pinard 2023 Teams toegekend aan Hikketein. Hikketein wordt geprezen om de persoonlijke warme en liefdevolle zorg die gegeven wordt. Zij versterken het vertrouwen en respecteren de keuzes. (EM / Foto VBOV)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten