• 15/04/2024

Hier volgt een eigenzinnige keuze uit de 1 000 gratis activiteiten tijdens Open Monumentendag

ANTWERPEN –  Op zondag 10 september is het weer zo ver, dan trekken 350 000 Vlamingen er op uit om de meer dan 1 000 activiteiten te beleven die de lokale organisatoren van Open Monumentendag hebben bedacht.

Het is dit jaar de 35ste keer Open Monumentendag in Vlaanderen, ons grootste gratis culturele ééndagsevenement. Onder de noemer ‘Met hart en ziel’ focussen de organisatoren op de link tussen onroerend en immaterieel erfgoed: de tradities, gebruiken en vakkennis die belangrijk zijn om door te geven aan toekomstige generaties. Dit naar aanleiding van de twintigste verjaardag van de Unesco Conventie voor het borgen van immaterieel cultureel erfgoed.

Je begrijpt het: de keuze is bijna onbeperkt. Wij gingen kijken waar je die dag zoal terecht kunt in onze provincie. Een verre van volledig overzicht dus:

*TUSSEN ANTWERPEN EN TURNHOUT: onder de noemer ‘De weg banen tussen Antwerpen en Turnhout’ worden er verschillende activiteiten georganiseerd langs de Turnhoutsebaan. Zo kan je een wonderlijk bezoek brengen aan de Reuskens van Borgerhout of een foto-expo bezoeken over baancafés en dancings langs de N12. Bovendien zijn er activiteiten in Beerse, Vosselaar – waar je kan wandelen met een app en tot rust komen in het Mariapark – en Turnhout. In Malle kan je de Scherpenbergmolen bezoeken.

*ANTWERPEN: luister naar het verhaal van Semini door de poppenspelers van vzw Aksie in Het Steen, volg een wandeling in het Antwerps dialect, wandel voor het laatst rond op de Droogdokkensite zoals ze nu is, maak kennis met de pelgrimstraditie en de Pelgrimstafel in het Sint-Julianusgasthuis, proef een stukje Antwerpse geschiedenis in Brouwerij De Koninck.

*BONHEIDEN, DUFFEL, PUTTE EN SINT-KATELIJNE-WAVER ontwikkelden vier fietsroutes langs hun kapelletjes – waarvan een aantal ook speciaal de deuren openen de dag zelf.

*DEURNE: 100 jaar Rivierenhof wordt gevierd met verschillende activiteiten. Harmonie Ontwaking en KH Door Eigen Kracht organiseren in samenwerking met het district een hele namiddag muziek op een mobiel podium aan het Kasteel. Zowel de Candico-fabriek als het Decap-depot openen uitzonderlijk de deuren, bezoek brouwerij De Ridder en ontdek tijdens een heus festival welke toekomst de site krijgt.

*HOBOKEN: ontdek het bijzondere verhaal van gewone mensen in een muzikale setting op de Gemeentelijke Begraafplaats.

*MECHELEN: wandel door de recent gerenoveerde Vlietenkelder. Je kan uitzonderlijk de balzaal van Bier Central bezoeken en je kan ook voor de eerste en laatste keer de opgravingen in de Predikherenkerk bezoeken.

*MERKSEM: krijg een rondleiding in de kandijsuikerfabriek bij Candico.

*RANST: Harmonie De Nachtegaal brengt een concert tijdens de Valentinafeesten op het binnenplein van Kasteel Zevenbergen.

*RIJKEVORSEL:  het lokaal bestuur nodigt de plaatselijke muziekverenigingen uit om een miniconcertje te geven aan de kiosk.

*ZANDHOVEN: KH Sint-Amelberga Zandhoven brengt een zomers concert met onder meer  filmmuziek, swing en medleys. Nadien is er een optreden van de linedancegroep Desperados uit Massenhoven aan het Tettenkot in Massenhoven.

Ontdek hier het volledige programma voor Vlaanderen en hier voor Antwerpen en zijn districten.

Edwin MARIËN

Op de foto Borgerhub (foto LUCID)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten