• 24/05/2024

Hiep Hiep Hoera voor feestende afdeling Woord aan Mechels conservatorium

MECHELEN – Op woensdag 10 en donderdag 11 november viert de afdeling Woord van het Mechels Conservatorium zijn  100ste verjaardag in de stadsschouwburg met de voorstelling Hiep Hiep Hoera.

Regisseur Sara Vanderstappen: ‘In de voorstelling, geïnspireerd op de verjaardags- en taartverhalen uit het universum van Toon Tellegen, geniet het publiek van een uniek decor bestaande uit taarten, toebehoren en trapladdertjes. Alle veranderingen gebeuren zichtbaar. De scenografie bestaat uit het plaatsen en stapelen van de trapladdertjes. De spelers zijn uitgedost in flamboyante kostuums, gemaakt door de mode-afdeling van middelbare school Ursulinen in Mechelen.

Björn Siffer (Groen), schepen van cultuur: ‘Alles is in 1842 begonnen als een Ecole de Chant. Onder het directeurschap van August De Boeck werd in 1921 de opleiding ‘Vlaamsche declamatie en tooneelspeelkunst’ opgericht met zo’n twintig leerlingen. Nu is het een heuse afdeling met 636 leerlingen. Het belang ervan kan niet onderschat worden. Zonder Mechels Conservatorium was er geen Mechels Miniatuur Theater (het huidige Arsenaal/Lazarus), geen tv-serie De Collega’s, geen Prikballen of De Kasteelgeesten van Francis Verdoodt, geen Oma Sien in Sesamstraat,… We zijn het enige land waar kunstvaardigheden door de overheden gesubsidieerd worden en dat is maar goed ook. Het hele conservatorium telt 2 650 leerlingen. Daarmee behoren we tot de top drie in dit land.’

Tom Van den Eynde, directeur Conservatorium Mechelen: ‘Nu zijn er uiteraard heel wat vakken bijgekomen, zoals radio maken, storytelling, presenteren, cabaret & comedy, stand-up, improvisatietheater, figurentheater en schrijven. We hebben een twaalftal bijna voltijdse leerkrachten.  De afdeling woord verwierf grote faam toen Luc Philips (pastoor Munte uit De Witte van Zichem en Den Bompa) er begon les te geven begin jaren ’50. Hij doceerde 26 jaar toneel aan het conservatorium. Het is in zijn klas dat het Mechels Miniatuur Theater het levenslicht zag waaruit later De Collega’s ontsproten. ‘

Ook Jaak Van Assche, acteur in het MMT en vooral bekend van De Collega’s en De Kampioenen, is er 25 jaar leerkracht geweest. ‘Ik heb zelf heel veel geleerd van mijn hongerige leerlingen want zij zaten met net precies dezelfde vragen als ik. Ik heb onder meer les gegeven aan Jacques Vermeire, Linda De Ridder en Pat Donnez maar ook aan burgemeester Bart Somers (Open Vld). Hij speelde de beer in Reinaert de vos. Na afloop van de voorstelling kwam zijn vader naar mij en vroeg me: ‘Hoe ben jij er in godsnaam in geslaagd van Bart iets van buiten te doen leren? En de BRT vroeg me om een spoedscursus  dictie te geven aan Fred  De Bruyne, Rik De Saedeleer en Roger Moens toen die werden aangeworven als sportjournalist.’  Van den Eynde: ‘Onze gebouwen aan de Melaan zijn veel te klein geworden. Ze werden indertijd opgetrokken om 1 500 leerlingen te kunnen opvangen. Nu hebben we er meer dan 1 000 meer. We moeten vaak op andere locaties lesgeven maar er is hoop want de stad wil investeren in een nieuw gebouw maar daar moeten we nog even op wachten. De stadsschouwburg gebruiken we om examens af te nemen en voor onze belangrijke voorstellingen. Meer info en tickets: https://cultuurcentrum.mechelen.be/100-jaar-woord-conservatorium-mechelen.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten