• 12/07/2024

Het Steen presenteert eindejaarsaanbod, startup fair en verteltheater

ANTWERPEN – De Antwerp City Shop, gelegen in het Steen, presenteerde vanochtend zijn uitgebreid eindejaarsaanbod, met geschenkpakketten, kerstversiering en andere kerstaccessoires zoals Antwerpse kerstballen.

Deze kerstvakantie organiseert Visit Antwerpen ook voor de eerste keer een Startup Fair. Creatieve startups krijgen de kans om hun product in de kijker te zetten voor een internationaal publiek. Op die manier maken bezoekers kennis met een breed scala aan originele stadsproducten, wat aansluit bij het aanbod in de Antwerp City Shop. Op dinsdag 27 en donderdag 29 december is er de voorstelling ‘Dievenvingers’, een historisch verteltheater waarbij volwassenen en kinderen vanaf tien jaar de geheime kamers en kelders van Het Steen ontdekken.

Niettegenstaande er heel wat tegenkanting was bij de renovatie van Het Steen blijkt het een echte trekpleister. Het Steen mocht de Vlaamse Onroerend Erfgoedprijs ontvangen en trekt nu al meer dan 50 procent meer (inter-)nationale bezoekers in vergelijking met de cijfers van het bezoekerscentrum aan de Grote Markt in 2019, voor corona dus. Koen Kennis (N-VA), schepen voor toerisme: ‘De renovatie van Het Steen en de heropening als bezoekerscentrum zijn een schot in de roos. De hele wereld maakt er kennis wat met onze stad te bieden heeft. Het is een nieuwe toegangspoort tot de stad voor heel wat bezoekers.’

‘Topmomenten dit jaar waren Hemelvaartsdag, het weekend van The Tall Ships Races en Open Monumentendag. De topmaand van 2022 was augustus, met bijna 40 000 bezoekers in totaal. Ook oktober bleek, dankzij het zachte weer, een mooie maand waardoor er bijna evenveel bezoekers langskwamen als in de zomermaand juli. De meerderheid van de bezoekers (43 procent) komt uit eigen land. Verder is Het Steen het populairst bij bezoekers uit Nederland (twaalf procent), Duitsland (tien procent), Frankrijk (zes procent) en Spanje (vijf procent), gevolgd door andere EU-landen. Ook Amerikanen vinden vlot hun weg naar Het Steen.’ Met een gemiddelde besteding van 12,50 euro per bezoeker zijn de populairste producten onder meer de Antwerpse Handjes, Elixir d’Anvers, Marsepein Louis d’Anvers, de 3D-puzzel van de kathedraal, Visit Guides en de Antwerp City Card.’

Het bezoekerscentrum opende in oktober 2021. Op 2 april 2022 kreeg men de 100 00 0ste bezoeker over de vloer en vandaag was het aan nummer 300 000. Het waren drie vrienden uit Cartagena: Jose Luis Salmaron, Alvaro Bellas en Rocio Casajus en dat bleek geen toeval te zijn. Cartagena is een havenstad in regio Murcia. ‘Arturo Pérez-Reverte (71), de schrijver van historische avonturen- en misdaadromans, is afkomstig uit onze stad. Net als heel wat Spanjaarden lazen wij zijn boek ‘Alatriste’, over een kapitein die rond 1623 gewond vanuit Nederland via Antwerpen naar Madrid terugkeert, en die van het ene avontuur in het andere valt. Door het boek was onze nieuwsgierigheid voor Antwerpen gewekt. We waren eerder al in Brussel en Brugge, maar nu verblijven we vijf dagen in Antwerpen. Het begon al slecht met de nederlaag van het Spaanse voetbalelftal, die we zagen op tv. Toen jullie ons hier opwachtten dachten we dat het een grap was maar we zullen alles zeker laten smaken.’ De film die over het boek werd gemaakt is de duurste Spaanstalige film ooit. Het boek werd in het Nederlands vertaald. Koen Kennis overhandigde de drie een degustatiepakket Antwerpen Deluxe ter waarde van 75,90 euro.

Edwin MARIËN

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten