• 04/03/2024

Het Pandschap renoveert leegstaande panden tot sociale huurwoningen

BOECHOUT – In het centrum van Boechout wordt binnenkort een leegstaand pand helemaal gerenoveerd tot een sociale huurwoning. Het is de eerste realisatie van Het Pandschap in de provincie Antwerpen.

Deze sociale onderneming staat in voor renovatie van leegstaande panden tot kwaliteitsvolle en betaalbare huurwoningen. De eigenaar wordt daarbij volledig ontzorgd. Ondersteund door het Antwerpse provinciebestuur breidt Het Pandschap zijn werking nu uit naar de provincie Antwerpen.

In Vlaanderen staan duizenden oude woningen structureel leeg. Het brengt eigenaars niets op en ze riskeren op termijn zelfs hoge boetes. Daartegenover vinden veel alleenstaanden en kwetsbare gezinnen steeds moeilijker een betaalbare huurwoning.

Katheen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor wonen: ‘In de provincie Antwerpen stonden vorig jaar meer dan 57 000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. Gemiddeld staan ze drieëneenhalf jaar op die lijst. Anderzijds staan veel panden jarenlang leeg. Eigenaars aarzelen vaak om die te renoveren en te verhuren omdat ze vrezen dat daar veel praktische beslommeringen bij komen kijken. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Organisaties als Het Pandschap maken een wereld van verschil door de eigenaars volledig te ontzorgen.’

Het Pandschap staat voor betaalbare en kwalitatieve renovaties, van kleine opfriswerken tot een totaalrenovatie. Indien nodig gaat de organisatie zelfs mee op zoek naar middelen om die ingrepen te bekostigen.

Daarna worden nieuwe bewoners aangetrokken via een sociaal verhuurkantoor, dat de woning marktconform en betaalbaar verhuurt. Zij garanderen de huurinkomsten. Dit totaalplaatje leidt tot een ontzorging van a tot z.

Sven Claes van Het Pandschap: ‘Het Pandschap past deze formule al jarenlang met succes toe in Gent. Daar zijn al 25  woningen en appartementen tot ieders tevredenheid gerenoveerd en verhuurd. Op basis van die goede ervaringen willen we de opgebouwde expertise nu ook inzetten om een gelijkaardige werking in de provincie Antwerpen uit te bouwen.’

Het provinciebestuur investeert vanuit haar woonbeleid 130 000 euro om de werking van Het Pandschap in de provincie Antwerpen te helpen opstarten.

De eerste woning die in de provincie Antwerpen wordt aangepakt bevindt zich aan de Bistweg in Boechout. Een rijhuis met drie slaapkamers wordt daar in minder dan een half jaar tijd volledig gerenoveerd en verbouwd. Na de renovatie wordt de woning voor minstens negen jaar aan sociale huurders ter beschikking gesteld. Wie zelf beschikt over een leegstaande of te renoveren woning en met Het Pandschap in zee wil gaan, vindt meer informatie op www.hetpandschap.be.  Je kan daar meteen een afspraak maken voor een vrijblijvende screening van het pand. (EM / op de foto  Bob Dockx (De Woongenoten), Stephane Coen (Het Pandschap), Kathleen Helsen (Provincie Antwerpen), Sven Claes (Het Pandschap) – Copyright: Koen Fasseur)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten