• 18/07/2024

Het Kiel heeft er een Wonderwoudje bij en het ligt op het Jan Ligthartplein

ANTWERPEN – Vanochtend kreeg de Antwerpse wijk het Kiel er een Wonderwoudje bij op het Jan Ligthartplein. Wonderwoudjes zijn kleine stukjes natuur in stedelijk gebied.

De wijkbewoners, verenigd in comité Bump, stemden voor de tweede maal om met een deel van hun burgerbegroting een Wonderwoudje in hun wijk aan te leggen.

Vandaag werd het eerste Wonderwoudje, dat vorig jaar werd geplant, ingehuldigd. Daarna werd het tweede aangeplant, en er zijn plannen voor een derde volgend jaar.

Wonderwoudje is een initiatief van BOS+, in samenwerking met het stadsbestuur. De inhuldiging gebeurde in aanwezigheid van Femke Meeusen (Groen, midden op de foto), districtsschepen voor participatie en burgerbegroting, cultuur, en wijkwerking.

Deze groene plekken in stedelijk gebied bieden niet alleen een esthetische meerwaarde, maar dragen ook bij aan het versterken van het lokale ecosysteem en het bevorderen van een gezonde leefomgeving voor de bewoners.

Daarnaast gingen vanmiddag de boompjes en struiken van het intussen tweede Wonderwoudje voor deze wijk de grond in.

Vrijwilligers en buurtbewoners kwamen dit mee planten, als apotheose van een langer participatief traject. De buurtbewoners werden vooraf bevraagd over hoe hun Wonderwoudje er uit moest zien.

Met deze duurzame stap zetten BOS+ vzw en Comité Bump zich in voor het creëren van een klimaatbestendige en leefbare stad, waarbij de voordelen voor het milieu, de gemeenschap en het welzijn van de inwoners centraal staan.

Meeusen: ‘Bij het ontwerp van een Wonderwoudje gaat de voorkeur naar inheemse soorten, om zo de biodiversiteit zoveel mogelijk te bevoordelen. In de wonderwoudjes worden natuurlijk-avontuurlijke speelelementen aangebracht.’

‘Het is het resultaat van een langer participatief proces waar de buurtbewoners gedurende het jaar vooraf aan meedoen en zelf inspraak hadden in hoe het wonderwoudje er uit mocht zien.’

‘Er komen ook veel bomen en struiken met eetbare producten, ideaal voor de lekkerbekken die passeren.’

‘Bij de schoolingang in Kiel 2 zal ook een educatieve zone komen. Een groene leefomgeving is voor veel stadsbewoners broodnodig.’

‘Met dit Wonderwoudje creëren we stads- en speelnatuur, wat zorgt een verkoelend effect tijdens hittegolven, een ontmoetingsplek voor de buurt en speelnatuur voor kinderen.’

‘BOS+ vzw werkt elke dag aan een veerkrachtige wereld vol bos en bomen, voor een beter klimaat, meer biodiversiteit en een groter welzijn voor mens, plant en dier. Hier en in de tropen.’

‘Naast bosuitbreiding in Vlaanderen, wil BOS+ een motor zijn voor acties rond duurzame lokale ontwikkeling.’

‘BOS+ draagt bij tot een groeiend bewustzijn van het belang van bos en bomen voor een leefbare wereld voor mens, plant en dier. BOS+ werkt hiervoor actief samen met partnerorganisaties.’ Meer informatie vind je hier   (EM / Foto FB)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten