• 23/05/2024

Het kan dan toch niet elke cross feest zijn voor Laurens Sweeck

OVERIJSE – Ooit was de Druivencross in Overijse de enige veldrit die jaarlijks rechtstreeks op televisie werd uitgezonden. Om maar te zeggen dat het een traditiewedstrijd is. De cross werd voor het eerst georganiseerd in 1960 en kende niet alleen een paar turbulente jaren maar ook een aantal spektakelrijke edities. Dit jaar pakte men uit met een nieuw parcours. De Ternotsberg werd geschrapt. Het leverde, mede door de slechte weersomstandigheden, een zeer genietbare wedstrijd op.

Voor één keer was Laurens Sweeck niet de beste renner uit het lot. Het was Michael Vantourenhout die won met lichte voorsprong op Tom Pidcock. Lars van der Haar werd derde op 37”, Laurens Sweeck uit Schriek vierde op 1’09”. Jens Adams uit Minderhout legde beslag op de negende plek op 2’35”.

De ene wedstrijd is de andere niet. Dat ondervond niet alleen Sweeck maar ook Tom Pidcock. Gisteren, in Merksplas, kwam hij niet verder dan een zevende plek. Vandaag zag het er nog slechter uit want Pidcock ging als allerlaatste van start. De ronden in Overijse waren bijzonder lang – men deed er meer dan negen minuten over – maar toch zorgde de Brit voor een glansprestatie door binnen de top tien door te komen na één ronde. Sweeck reed op de zevende plaats. Voorin speelden Vanthourenhout en Pidcock voortdurend haasje over. Toen Pidcock viel lag de weg naar de zege breed open voor Vanthourenhout.  Ook de strijd voor de derde plaats was bij momenten een billenknijper. Sweeck leek Van der Haar nog te kunnen bijbenen maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen. In de Wereldbekerstand blijft Eli Iserbyt leider.

Sweeck: ‘Van bij de start was ik op achtervolgen aangewezen. Ik heb ervoor gekozen om mijn eigen tempo te rijden. Ik voelde dat er niet echt heel veel inzat. Tot twee, drie, ronden voor het einde had ik geen al te grote achterstand. Lars was beter. Ik voelde dat het bij mij ‘op’ was op het einde. Vandaag was er veel meer hoogteverschil dan gisteren. Dat ligt me minder. Gisteren werd me de vraag gesteld of ik een modderspecialist ben. Je zou de neiging hebben om nu te antwoorden dat dit niet het geval is maar zover wil ik niet gaan. Het hangt gewoon van de vorm van de dag af. Wanneer je in conditie bent dan lukt het, anders niet. Iedereen presteert op hoog niveau en elke renner  kan op elk parcours uit de voeten.’

‘Pidcock toonde vandaag dat hij conditioneel in orde is. Net als Michael is hij een lichtgewicht. Ik weeg wat meer. Dat maakte het verschil. Ik heb gisteren gewonnen. Vandaag was het iemand anders. Ik had hier rekening mee gehouden. Volgende week start ik enkel in Hulst. Kortrijk rijd ik niet.’

Hulst is meteen de volgende manche in het Wereldbekercircuit. Morgen maakt Mathieu van der Poel wellicht bekend dat hij er zijn wederoptreden zal maken. Vandaag heeft hij alvast voor het eerst een crosstraining ingelast. Vader Adrie verklaarde gisteren, tijdens een sportavond in Hulst, ‘te vermoeden’ dat Mathieu in de grensgemeente zal starten. ‘Maar dit is geen officiële mededeling he. Daarvoor is het wachten tot maandag’, voegde hij eraan toe. Van der Poel rijdt drie crossen vooraleer hij opnieuw op stage vertrekt naar Spanje. Eén van die veldritten is Antwerpen op zondag 4 december. Daar komt ook Wout Van Aert voor een eerste keer in actie. Dan zal het bijna een jaar geleden zijn dat de twee nog strijd hebben geleverd.

Edwin MARIËN

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten