• 27/05/2024

Het hart van Meer klopt weer!

MEER – Op vrijdag 20 oktober 2023 organiseerden Woonmaatschappij De Noorderkempen en vzw Klooster Meer een receptie naar aanleiding van het nakende einde van de werken op de Kloostersite in Meer. Na een jarenlange renovatie lopen de werken stilaan ten einde. ln oktober 2021 namen de eerste bewoners reeds hun intrek op de site. Eind oktober zullen ook de sociale koopwoningen verkocht worden door De Noorderkempen.

De Kloostersite won intussen ook een Europa Nostra Award die vzw Klooster Meer eind september in ontvangst genomen heeft. En ook de stad Hoogstraten heeft haar intrek genomen in het nieuwe lokaal dienstencentrum. Met andere woorden: na jaren van “reanimatie” klopt het hart van Meer opnieuw.

Momenteel wordt nog hard gewerkt aan de infrastructuur op de Kloostersite. De toegangsstrook naar de sociale koopwoningen is in volle aanleg. In de loop van november 2023 gaan ook deze werken klaar zijn. Woonmaatschappij De Noorderkempen verkoopt eind oktober de sociale koopwoningen op de site. Begin 2024 zullen dus nieuwe bewoners hun intrek nemen. Het gaat daarbij om kopers die moeilijker op de particuliere markt een woning kunnen kopen, maar door deze sociale koopvorm wel een eigen huis zullen bezitten.

Dat het project op de Kloostersite uniek is, is ook de jury van de Europa Nostra Awards niet ontgaan. De Kloostersite werd tot winnaar gekozen in de categorie ‘burgerbetrokkenheid en bewustwording’. De manier waarop de heropbouw verlopen is, is een voorbeeld van aanpak voor dorpen die een reëel gevaar lopen hun gemeenschapsleven en individualiteit te verliezen.

De combinatie van behoud van cultureel erfgoed, stedelijke planning én sociaal wonen is uniek. Het feit dat de bewoners zelf het initiatief namen om het gemeenschapsleven terug te brengen in Meer werd geprezen door de jury. Kleinschalig gemeenschapsleven is immers één van de grootste slachtoffers van de globalisering van onze samenleving.

Het traject met de bewoners van Meer, die door vzw Klooster Meer betrokken werden, waarbij alle denkbare hindernissen overwonnen moesten worden, heeft geleid tot een resultaat dat als Europees voorbeeld bij uitstek kan dienen. De officiële prijsuitreiking vond plaats van 27 tot 30 september 2O23 in Venetië. Leden van vzw Klooster Meer trokken samen met de burgemeester naar het eiland San Giorgia Magglore om de prijs trots in ontvangst te nemen. Aan de site in Meer zal een plaatje komen die verwijst naar de prijs, zodat de Europese erkenning ter plaatse zichtbaar wordt.
Dit plaatje zal onthuld worden tijdens de feestelijke opening van de Kloostersite op zaterdag 28 oktober 2023 tussen 13u30 en l8u is iedereen welkom . Er zijn heel wat activiteiten gepland: er is een dorpscafé, er is de mogelijkheid om verschillende gebouwen op de site te bezoeken aan de hand van een rondgang, er wordt animatie voorzien voor jong en oud, er loopt een tentoonstelling. Met andere woorden: een feestelijke dag om te vieren dat de site weer leeft, georganiseerd door en voor bewoners van Meer!

De Noorderkempen draagt actief bij tot kwaliteitsvol en betaalbaar wonen in haar werkingsgebied, bestaande uit de gemeenten Arendonk, Hoogstraten, Merksplas, Ravels en Rijkevorsel. Een enthousiast team van 18 medewerkers biedt personen en gezinnen die het nodig hebben een warme thuis in een aangename buurt. Meer informatie op https://www.denoorderkempen.be

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten