• 27/05/2024

Herstelde obelisk stadhuis wordt teruggeplaatst

ANTWERPEN – Op 2 november 2023 raasde storm Ciarán over het land. Vanop de begane grond was te zien hoe de zuidelijke obelisk door de stormwinden heen en weer bewoog. Daarop besliste de brandweer om hem bijkomend te zekeren met touwen aan de dakstructuur van het gebouw. Na de storm, op 7 november, werd de obelisk gedemonteerd en overgebracht naar het atelier voor onderzoek en herstelling.

Er is hierbij geen constructiefout gevonden, maar er werd wel vastgesteld dat er wat speling zat op de verschillende onderdelen van de zuil. Dat was de oorzaak van het bewegen van het geheel tijdens de krachtige storm. Er is echter nooit een risico op omwaaien of omvallen geweest. Het geheel steunt namelijk volledig op de binnenstructuur en verankering in een hardstenen sokkel. Het heen en weer wringen had wel twee soldeernaden doen scheuren, die nu in het atelier hersteld zijn. Het team bracht ook extra verstevigingen aan de overige soldeernaden aan.

Met een mobiele telescoopkraan zal de stad de herstelde obelisk op vrijdagochtend 3 mei laten terugplaatsen op de gevel van het stadhuis. Die dag zal de tweede obelisk ook verstevigd worden aan de soldeernaden, preventief. Dat gebeurt ter plaatse, gelijktijdig met de montage van het herstelde exemplaar.

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) : “Als Antwerpen de ‘kroon der steden van gansch Europe’ is, zoals Vondel ons toedichtte, dan zijn de obelisken de kroon van ons trotse stadshuis. Daarom dat ze tijdens de recente restauratie met zorg werden nagezien en hersteld. Ernstige roest had hun binnenwerk en verankering aangetast. Een nieuwe structuur van rood koper en roestvrij staal maakte de obelisken klaar voor de toekomst, alle andere onderdelen werden grondig gerestaureerd en de spitsen werd opnieuw met bladgoud verguld. Nu de twee obelisken weer naast elkaar pronken, is het stadhuis alvast klaar voor een prachtige zomer.”

Foto’s Stad Antwerpen

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten