• 18/07/2024

Herontwikkeling bibliotheeksite is eerste circulair pilootproject in Mechelen

MECHELEN – De gebouwen in de Moensstraat in Mechelen waar tot twee jaar geleden de  stadsbibliotheek gevestigd was, worden omgevormd tot een duurzaam woonproject. Het project heet Portier 51. Projectontwikkelaar CAAAP uit Gent is op zoek naar een creatieve ondernemer voor de oude Portierswoning, die deel uitmaakt van dit circulair woonproject.

Het project omvat 22 wooneenheden, een groen binnengebied, een nieuw plein, een buurtfietsenparking en enkele buurtondersteunende functies. De wooneenheden zijn van verschillende typologieën: grondgebonden eengezinswoningen rond een collectieve binnentuin, lofts en een mix van kleine en grote appartementen in het bibliotheekgebouw. Voor het neogotische Portiersgebouw wordt nog gezocht naar een publieke functie die gekoppeld kan worden aan de aanpalende daktuin.

Greet Geypen (Open Vld), schepen van stadsontwikkeling: ‘Met de herontwikkeling van de site gaat de stad voor een eerste groot circulair pilootproject. De stad legde in de leidraad tot verkoop, circulaire voorwaarden op voor het bouwproject. Het doel is om tot een  stadsvernieuwingsproject te komen. De herontwikkeling dient een meerwaarde te zijn voor de omgeving en moet de buurtbewoners meer adem- en ontmoetingsruimte bieden.’

De herontwikkeling van de bibliotheeksite gebeurt door CAAAP, de private partner in dit stadsvernieuwingsproject. Yana De Meuter van CAAP: ‘Bij voorkeur zal de toekomstige invulling van het oude Portiersgebouw, lokaal, duurzaam en/of buurtversterkend georiënteerd zijn. Daarom zijn wij op zoek naar een uitbater met een hart voor circulair ondernemen en bij uitbreiding een passie voor stadslandbouw.’

De Portierswoning bevat een mooie daktuin met een fenomenaal zicht op de Mechelse binnenstad. Met een oppervlakte van bijna 200 vierkante meter kan je hier naar hartenlust daktuinieren, gezellige diners organiseren of buurtversterkende evenementen op poten zetten. De Portierswoning zelf bestaat uit vier verdiepingen: een kelder, gelijkvloers (140 vierkante meter) , eerste verdieping (140 vierkante meter) en een dakverdieping.

De centrale ligging in hartje Mechelen en de historische uitstraling maakt de oude Portierswoning uniek. De daktuin met prachtig zicht op de binnenstad zorgt voor een uitzonderlijke opportuniteit waarbij een interessante link kan gelegd worden met stadslandbouw. Voor de aankoop en exploitatie van de Portierswoning met daktuin is CAAAP op zoek naar een ambitieuze ondernemer die mee wil stappen in het circulaire verhaal van deze site. Hiervoor werkt CAAAP samen met PAKT uit Antwerpen , bekend van de dakboerderij op de site ’t Groen Kwartier in Antwerpen. Er wordt gezocht naar een aantrekkelijk en hedendaags concept waar men (eetbaar) groen in de stad mee wil stimuleren en buurtbewoners samenbrengen. Info  via yana.demeuter@caap.be. Op donderdag 27 januari is er een infomoment. Inschrijven via www.portier51.be/portierswoning. (EM / Foto Portier 51)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten