• 19/04/2024

(Her)ontdek de Grote Nete, nieuw veld voor Yellow Sticks, gratis optreden Lady Linn

GEEL – De vallei van de Grote Nete wordt ook wel de Loire van de Kempen genoemd. Het is dan ook een landschap van prachtige natuurgebieden met historisch erfgoed. De vallei heeft niet alleen een rijke geschiedenis, maar ook een mooie toekomst in het verschiet. Het Grote Net(e)werk is een team van (boven)lokale organisaties die alles in het werk stelt om de vallei klaar te maken voor een veranderend klimaat.

De voorbije decennia werden tal van waterlopen rechtgetrokken, ingedijkt of uitgediept, met als doel water zo snel mogelijk terug naar zee te doen stromen. Zo ook de Grote Nete. Dit had echter grote gevolgen voor de waterhuishouding. Tegenwoordig beseft men dat men water juist meer moeten vasthouden, zodat het opnieuw een voorraadplaats wordt in geval van lange droogteperiodes.

Het Grote Net(e)werk herstelt daarom de vallei van de Grote Nete in haar glorie en zorgt ervoor dat ze haar natuurlijke vormen van weleer terugkrijgt. Om zo meer ruimte voor water, biodiversiteit én mens te maken, bestand tegen de alsmaar vaker voorkomende periodes van droogte en wateroverlast. Zodat we niet alleen vandaag, maar ook morgen van de talrijke idyllische plekjes en natuurpracht kunnen blijven genieten.

 Klaar voor de ontdekkingsreis? Beleef deze streek met zijn kastelen, wouden, wandel- en fietspaden. Ga vogels spotten of picknicken in de natuur. Wie weet, spot je wel de kwartelkoning. Info: www.degrotenete.be.

 Vanaf maandag 7 augustus start een aannemer met de aanleg van een kunstgrashockeyveld bij het vernieuwde Axion-sportcentrum in Geel. Als de weergoden goed gezind zijn, dan kunnen de Yellow Sticks al vanaf november op het nieuwe terrein spelen.

 Er wordt weinig hinder verwacht aan de openbare weg door de werken. De officiële parking blijft in gebruik. Hou wel rekening met meer transport tijdens de beginfase voor de grondwerken en de fundering. Vermoedelijk zullen de materialen en de werfkeet op de steenslagparkings naast de weg geplaatst worden. Info: www.yellowsticks.be.

 Geel Zomert! strijkt morgen weer neer op het grasplein voor Jeugdcentrum De Boog op de Diestseweg 135 in Geel. Vanaf 20 uur kan je genieten van Kristo en Lady Linn and her Magnificent Seven.

 Voor velen is singer-songwriter en multi-instrumentalist Kristiaan Deruytter – aka Kristo – geen onbekende meer. Als zoon van legendarisch saxofonist Frank Deruytter en een moeder die marimba en vibrafoon doceert, groeide hij op in een zeer muzikale familie. Al snel werd duidelijk dat muziek ook zijn grootste passie zou worden. Lady Linn and her Magnificent Seven speelt een swingende mix van jazz en soul, diep geworteld in de jaren ’50. Stomende blazers, ludieke teksten, een honingzoete stem en opzwepende ritmes brengen de nummers van onder meer Duke Ellington, Stan Kenton en Benny Goodman tot leven. De band heeft daarnaast ook veel eigen werk op het repertoire.

 Punt… toch een vreemde naam voor een parochie. Waarom deze naam en hoe zit het met die steenbakkerijen, het graven van het Albertkanaal en de gevolgen hiervan voor ‘t Punt? Wat met de Hezeschrans, een kasteel en zelfs een klooster?

 Kom het zondag 6 augustus te weten tijdens een gratis wandeling met een gids die om 14.30 uur vertrekt  aan Stedelijk Sportcentrum Axion in de Zwaarvoerdersspoor 4 in Geel. Inschrijven is verplicht en kan nog tot zaterdag 5 augustus via toerisme@geel.be  of 014 56 63 80. (EM / Foto Stad Geel)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten