• 23/04/2024

Herinrichting 15 Kapellekens kan beginnen, gratis bloeddruk- en hartslagcontrole

MOL – Op donderdag 10 augustus starten de voorbereidingen voor de herinrichting omgeving 15 Kapellekens in Mol. Een aannemer verwijdert bestaande banken, paaltjes en borden en start met de grondwerken voor het nieuwe meubilair, de nieuwe aanplanting en het rolstoelpad. De effectieve heraanleg is voorzien in het najaar.

De aannemer voert voorbereidende werken uit, met name het verwijderen van bestaande banken, paaltjes en borden, het plaatsmaken voor de nieuwe banken, fietsbeugels en speelelementen, grondwerken op de plaatsen waar in het najaar heide en taxus geplant wordt en grondwerken voor het pad voorzien voor rolstoelgebruikers

Na een participatietraject met buurtbewoners en geïnteresseerden, presenteerde het gemeentebestuur vorig jaar het schetsontwerp voor de omgeving van de 15 Kapellekens. Landschapsarchitecten en scenografen tekenden de definitieve visie op de inrichting van de omgeving van de kapelletjes uit, rekening houdend met de input uit het participatietraject en de historiek van de site.

De 15 Kapellekens genieten een grote bekendheid binnen en buiten de gemeentegrenzen. Deze historische bosrijke locatie groeide de afgelopen decennia uit tot een favoriete rust- en ontdekkingsplek voor talrijke wandelaars en fietsers, jong en oud.

Als eigenaars van de kapelletjes en de omliggende percelen staan het gemeentebestuur en Stichting Kempens Landschap in voor het onderhoud van deze unieke gebouwen, de bijhorende kruisweg en omliggende bosgebieden.

In 2022 liet het gemeentebestuur door een gespecialiseerd architectenbureau een erfgoedkundig beheersplan opmaken voor de kapelletjes. Dit beheersplan bevat de volledige historiek en geeft aan hoe het structureel onderhoud van dit beschermd historisch patrimonium moet gebeuren.

De Landschapsarchitecten van Overlant en de scenografen van Fugzia, beiden uit Leuven, werkten vervolgens een visie uit voor de inrichting van de omgeving en vertaalden deze in een schetsontwerp.

Architectuur Depot uit Maasmechelen zorgt voor de opmaak van het herinrichtingsplan, de storytelling en het restauratiedossier van de kapelletjes.

De 15 Kapellekens worden in de toekomst nog gerestaureerd in nauw overleg met agentschap Onroerend Erfgoed.

Het project wordt financieel ondersteund door LEADER. Dit Europees subsidiëringsprogramma is een samenwerking tussen Stichting Kempens Landschap, het gemeentebestuur, de vrienden van de 15 Kapellekens en richt zich op plattelandsontwikkeling.

Dankzij de aankopen van de omliggende percelen én het recente beheersplan, is de tijd aangebroken om de kruisweg en de onmiddellijke omgeving een stevige upgrade te geven.

Wil je je bloeddruk of hartslag laten controleren? Kom dan op dinsdag 8 augustus tussen 13 en 15 uur naar de vrije consultatie in het lokaal dienstencentrum in Ten Hove, Jakob Smitslaan 28 (zaal 3 en 4). Een verpleegkundige meet gratis de verschillende resultaten en formuleert nuttige adviezen. Een diagnose stellen doet hij/zij niet. Als het nodig is, verwijst de verpleegkundige je door naar de huisarts. (EM / Foto Gemeente Mol)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten