• 17/07/2024

Herfstpoets en verdeling van 3 600 viooltjes fleurt district Wilrijk op

WILRIJK – Wilrijk ligt er na dit weekend extra proper en bloemrijk bij. Daarvoor zorgden de Herfstpoets en de verdeling van planten in het kader van Groenbouwers, die allebei zaterdag plaatsvonden.

Sinds 2020 organiseert Buurtbouwers in Wilrijk naast de traditionele Lentepoets ook een herfstpoets. Daarbij slaan buren de handen in elkaar om samen de stoep een flinke kuisbeurt te geven. Dit jaar schreven 32 straten zich in. Het district beloonde hen met bloembakken en plantjes. Zo verdeelde Buurtbouwers eergisteren maar liefst 3 600 viooltjes onder de bewoners van de deelnemende straten. Heel wat straten sloten de Herfstpoets af met een brunch, door Buurtbouwers ondersteund met een subsidie.

Groenbouwers overkoepelt sinds dit voorjaar het nieuwe groenreglement van het district Wilrijk. Dat ondersteunt inwoners met kleinschalige straatacties die zorgen voor meer groen, minder verharding en betere opvang van regenwater in Wilrijkse straten. Groenbouwers zette samen met een reeks partners haar acties dit najaar extra in de de verf met een grote infomarkt in september op de Bist.

Eind september sloot Groenbouwers zijn tweede inschrijfronde af, met volgend resultaat:

Er werden zeven aanvragen ingediend om een groenslinger op te hangen in Wilrijkse straten. 22 gezinnen richten voor hun woning een geveltuin in. 29 Wilrijkenaren kochten aan voordeeltarief een regenton waarmee ze aan de voorgevel van hun huis regenwater recupereren om bijvoorbeeld planten water te geven. Her en der in Wilrijk sloegen buurtbewoners de handen in mekaar om in totaal 178 vierkante meter grasstroken in hun straat een fleurige invulling te geven. 135 boomvakken in Wilrijkse straten worden beplant door bewoners. Vijf gezinnen tekenden in op de tegelservice: zij vervingen de verharding van hun oprit of voortuin door een klimaatvriendelijker alternatief en lieten de stenen ophalen door de stad. En Groenbouwers deelde voor al deze acties in totaal 3 900 gratis planten uit. Die werden zaterdag door Wilrijkenaren opgehaald.

In twee straten hielden de bewoners zaterdag een bijzondere actie in het kader van Groenbouwers: in de Eenheidsstraat verfraaiden buurtbewoners de volledige bestaande grasstrook met plantjes en 75 boomvakken van de Schuurveldlaan (zie foto) werden verfraaid met plantjes van Groenbouwers.

Hans Ides (CD&V), schepen voor groen(voorziening) en Buurtbouwers: ‘Samen Wilrijk ontharden en groener maken is duidelijk een boodschap die aanslaat. Het is geweldig om zien dat er in de tweede groenbouwersronde van Wilrijk nog meer initiatieven door onze inwoners werden genomen dan de eerste keer die ook al een succes was. Hopelijk kunnen we de komende jaren op dit elan verder gaan.’

Groenbouwers loopt ook na nieuwjaar voort. Vanaf zaterdag 1 januari 2022 kunnen Wilrijkenaren zich opnieuw inschrijven voor één of meerdere acties van dit nieuwe groenreglement. De deadline van deze derde ronde ligt op donderdag 31 maart 2022. Informatie over de Groenbouwers-acties is te vinden op www.wilrijk.be/groenbouwers (EM / Foto Victoriano Moreno)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten