• 22/07/2024

Herentals waarschuwt over PFAS-verontreiniging rond brandweerkazerne

HERENTALS – In juni 2021 besliste de Vlaamse overheid om alle mogelijke PFAS-verontreiniging in Vlaanderen in kaart te brengen.

De Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) voerde daarom een bodemonderzoek uit op de brandweerkazerne op de Oud-Strijderslaan in Herentals.

Uit de resultaten blijkt een duidelijk verhoogde PFAS-waarde, zowel in de bodem als in het grondwater. Het stadsbestuur neemt daarom een aantal maatregelen in het gebied rond de kazerne.

Een korte blootstelling aan PFAS heeft niet onmiddellijk gevolgen voor de gezondheid. Een langdurige blootstelling kan dat wel hebben.

Waarschuwingen voor ouderen, kinderen tot twaalf jaar, personen met een immuunziekte en vrouwen die zwanger willen worden, zwanger zijn of borstvoeding geven en die in een zone van 100 meter rond de brandweerkazerne wonen, vanaf de perceelsgrens: Eet geen zelf-geteelde groenten en zelf-geteeld fruit. Eet geen eieren van eigen kippen en eet geen zelf-geteeld kleinvee, zoals kippen en konijnen.

Voor iedereen die in deze zone woont: eet je zelf-geteelde groenten of fruit? Wissel af met producten uit de handel en eet gevarieerd. Was je eigen fruit en groenten goed met water. Eet maximaal één ei per week van eigen kippen. Gebruik je compost niet als meststof voor je tuin. Vermijd dat braakliggende of losse grond verstuift of verwaait. Was regelmatig je handen, zeker voor de maaltijd. Maak je huis binnen schoon met water.

Voor iedereen die aan de brandweerkazerne woont of in een zone van 500 meter errond: Gebruik geen putwater als drinkwater, ook niet voor thee, koffie of ijsblokjes, of om te koken. Gebruik geen putwater om je zwembad te vullen en je moestuin water te geven. Je mag putwater gebruiken om je auto te wassen, om het toilet te spoelen, sierplanten water te geven of je oprit af te spuiten. Vanuit duurzaamheid is het natuurlijk wel beter dat je dit doet met regenwater, in plaats van met grondwater.

Burgemeester Mien Van Olmen (CD&V): ‘Gezonde voeding is belangrijk. Aan iedereen die in de nabijheid van de brandweerkazerne woont vragen wij om de aanbevelingen in de voedingsdriehoek te volgen en gevarieerd te eten van verschillende bronnen. Voor alle aansluitbare putwatergebruikers: sluit je aan op het openbaar waterleidingnet. Het stadsbestuur heeft afspraken gemaakt met kleuterschool De Koulaak voor het opvolgen van de maatregelen.’

OVAM heeft opdracht gegeven om verder bodemonderzoek te doen. Zolang de resultaten van dit onderzoek niet bekend zijn, blijven de maatregelen gelden. Het onderzoek moet de verontreiniging in kaart brengen en nagaan of er risico is voor mens en milieu. Meer info: www.vlaanderen.be/pfas-vervuiling, https://www.ovam.be/aanpak-bodemonderzoeken-ikv-pfas-onderzoek, www.ovam.be/wat-bbo of via pfas@vlaanderen.be. (EM )

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten