• 17/07/2024

Herentals: katmobiel GAIA op vrijdagmarkt, groepsaankoop hemelwateropvang

HERENTALS – Nu vrijdag komt de katmobiel van GAIA op bezoek in Herentals. De katmobiel is een imposante bestelwagen die omgebouwd werd tot een gesteriliseerde kat. Het bezoek kadert in de sensibiliseringscampagne van GAIA rond de verplichte sterilisatie van huiskatten. De katmobiel staat bij het standje van de poezenmoeders. Dat zijn de vrijwilligers die in Herentals het project rond de zwerfkatten ter harte nemen.

Een hemelwaterput of tank helpt je om water op te vangen, te laten infiltreren en te hergebruiken. Dat is niet alleen belangrijk voor de natuur, maar vormt ook een besparing op je waterfactuur. Stad Herentals organiseert daarom samen met IOK een groepsaankoop hemelwateropvang. Via de actie kan je aan goede voorwaarden een kwalitatieve installatie van zowel een hemelwaterput, infiltratieput en/of hemelwaterton bekomen.

Pascal Van Nueten (N-VA, zie foto), schepen van groen: ‘Heel wat eigenaars die zijn overgeschakeld op aardgas of hernieuwbare energie laten bovendien hun oude stookolietank in de grond zitten. Daar zijn echter grote milieurisico’s aan verbonden. Zo kunnen de tanks na verloop van tijd beginnen lekken, waardoor bodem en grondwater zwaar vervuild kunnen raken door stookolieresten.’

‘Daarom organiseren wij samen met IOK al voor de vierde keer een tankslag. Door de combinatie met de groepsaankoop hemelwateropvang kan het zelfs mogelijk zijn om de werken te combineren. Zo raak je in één klap van je oude stookolietank af en installeer je een regenwaterput met infiltratievoorzieningen.’ Inschrijven voor de groepsaankoop en de infomomenten kan via www.iok.be/hemelwater of 014 56 27 88.

Vanaf maandag 26 april starten er wegenwerken in de Sint-Jobsstraat.  Daardoor is er vanaf dan geen doorgaand verkeer mogelijk op het stuk tussen de Augustijnenlaan en Hellekensstraat.  De werken duren wellicht tot oktober / november. Doorgaand verkeer wordt omgeleid via de Ringlaan en de Augustijnenlaan. Fietsers kunnen een omleiding volgen via de Hellekensstraat

Zomers worden steeds warmer en droger en dat heeft ook invloed op de natuur en de tuinen. Het gazon krijgt het moeilijk, de bomen snakken naar water. Hoe hou je de tuin koel en aangenaam tijdens een hittegolf? En hoe wapenen we het gras en de planten beter tegen de droogte?

Van Nueten: ‘Dat onderzoekt CurieuzeNeuzen in de Tuin, het grootste burgeronderzoek naar hitte en droogte ooit. Met een netwerk van 5 000 meetpunten wordt een half jaar lang de hitte en droogte in heel Vlaanderen in kaart gebracht. Als stadsbestuur nemen we deel aan dat onderzoek en hebben we drie meetpunten geplaatst op het openbare domein.’

CurieuzeNeuzen in de Tuin is een initiatief van de Universiteit Antwerpen en De Standaard, in nauwe samenwerking met Rabobank.be, Orange, Vito, VMM, Departement Economie, Wetenschap en Innovatie, Departement Omgeving, Bio-Planet, DPD en Aquafin. Meer info: https://www.antwerpspersbureau.be/curieuzeneuzen-op-5-000-locaties-wo-kapellen-westmalle-borgerhout-en-hove/. (EM / Foto N-VA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten