• 27/05/2024

Herentals: 14 speelstraten met buitenspeeldag, werken pastorie gestart

HERENTALS – De Buitenspeeldag in Herentals, Noorderwijk en Morkhoven vindt dit jaar plaats op woensdag 21 april van 13 tot 16 uur. Wegens de coronacrisis wordt de buitenspeeldag niet georganiseerd op één centrale plaats, maar verspreid over verschillende speelstraten, speelterreintjes en in de onmiddellijke woonomgeving van de kinderen en jongeren.

Om alle kinderen voldoende speelmogelijkheden te geven, worden veertien straten omgetoverd tot speelstraten. Naar aanloop van deze dag krijgen alle leerlingen van de kleuter- en basisscholen in de vijf gemeenten ook een pakje stoepkrijt.

Bovendien kunt u thuis of in uw straat koning Arthur helpen bij de heropbouw van zijn kasteel. Een enorme storm heeft het kasteel immers verwoest.

Ontdek het volledige verhaal op https://nete.land/buitenspeeldag-2021/, voer de uitdagingen uit en deel het resultaat op de Facebookpagina van Neteland met #helpkoningArthur. Het programma en de activiteiten kan je volgen op www.herentals.be/buitenspeeldag.

Het bijgebouw van de pastorie in Noorderwijk – ook wel de schuur genoemd – krijgt sinds deze week een grondige restauratie.

Zo gaat het onder meer over dakwerken, gevelrestauratie en binnen- en buitenschrijnwerk. Ook vinden er schilderwerken plaats en wordt er gewerkt aan het sanitair en de elektriciteit. De kosten voor de werken zijn geraamd op 400 000 euro.

Stefan Verraedt (N-VA), schepen van erfgoed: ‘De Pastorie, de schuur met de Sint-Bavokerk en de graftombe van familie ’t Serclaes en de Ghellinck zijn historisch gegroeid en vormen één samenhangend geheel.’

‘De gebouwen zijn beschermde monumenten waarvan wij de erfgoedwaarden graag beschermen voor de toekomstige generaties. ‘

De pastorie werd in 1904 opgetrokken naar een ontwerp van architect Taeymans. Rechts bleef een schuur van de oude zeventiende-eeuwse pastorie bewaard, die bestond toen uit een stal en een washuis (1670-1680).

Tijdens de bouw van de kerk (1870-1875) vonden er in de schuur misvieringen plaats. Bij de bouw van de nieuwe pastorie werd de oude getransformeerd tot dienstgebouw en door Taeymans aan de voorzijde aangepast aan de neotraditionele context. De schuur raakte in verval, maar wordt nu zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat hersteld.

Van maandag 19 april tot vrijdag 7 mei laat De Vlaamse Waterweg nv het jaagpad vernieuwen naast het kanaal Bocholt-Herentals, ook gekend als het Kempisch kanaal.

De werkzaamheden vinden plaats tussen de Herentalse jachthaven en sluis 10. Er geldt aan de werken een omleiding voor fietsers en voetgangers. (EM / Foto Stad Herentals)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten