• 20/06/2024

Herdenkingszuil in Laakdal, jarige fotoclub in Meerhout, comedy in Geel

LAAKDAL – Op de begraafplaats van Vorst-Meerlaar werd een nieuwe herdenkingszuil geplaatst.

In mei werden de grafmonumenten aan de linkerkant van de begraafplaats De Heuvels in Vorst-Meerlaar verwijderd. De namen van alle personen die hun laatste rustplaats hadden op die kant van De Heuvels, staan op de herdenkingszuil. Gerda Broeckx (CD&V), schepen van begraafplaatsen: ‘Door het herdenkingsmonument hebben nabestaanden nog steeds een plaats waar ze hun geliefden kunnen herdenken en een bloemetje kunnen leggen.’

De voorbije jaren heeft gemeente Laakdal gefaseerd het plan uitgewerkt waarbij elke begraafplaats werd heraangelegd met toegankelijke paden, een overdekte afscheidsruimte met toilet, zitbanken en veel groen. Na Vorst-Centrum en Veerle is de heraanleg van begraafplaats Eindhout nu in uitvoering. Daarna volgt de begraafplaats aan de Geelsebaan in Vorst-Meerlaar.

Dit jaar blaast de Koninklijke Meerhoutse fotoclub Focus 60 kaarsjes uit. Dat vieren ze met een openluchttentoonstelling op het marktplein in Meerhout.

Tijdens het jubileumjaar stellen de leden hun knapste werken voor op de openluchttentoonstelling ‘Foto’s in ’t zicht’ op het marktplein. De expo loopt tot oktober. Het jaarlijkse foto- en digisalon vindt plaats op zaterdag 16 en zondag 17 september in de parochiezaal van Meerhout-Gestel. De buitenexpo loopt in samenwerking met lokaal bestuur Meerhout.

 In 1963 stichtten tien Meerhoutenaren hun eigen fotoclub en, opmerkelijk, twee van hen, Frans Maes en Jos Convens, zijn nog altijd actieve Focus-leden. Ondertussen telt de club een 30-tal leden die de analoge donkere kamer vlot inruilden voor de digitale lightroom. Focus Meerhout richt zich tot amateurfotografen. Tweewekelijks komen de leden bij elkaar, telkens op maandag om 20 uur in het clublokaal boven de gemeentelijke bibliotheek in de Gasthuisstraat. Dan is er ruimte voor fotobesprekingen, thema-opdrachten, externe sprekers, lessen en workshops in de club of de eigen studio. Regelmatig bezoeken leden samen tentoonstellingen van andere clubs of beroemde fotografen. Jaarlijks is er ook een barbecue met alle leden.

Wie de voorbije decennia het jaarlijkse fotosalon of een tentoonstelling op het marktplein bezocht, zag ongetwijfeld een ruime verscheidenheid aan onderwerpen afgebeeld: natuur, landschap, model, actie, sport, architectuur … Het mag duidelijk zijn: ieder lid vindt bij Focus zijn of haar gading. Info: https://focusmeerhout.be/

 Het oudste eendaags internationale stand-up comedyfestival van Vlaanderen (est 1997) – Yellow City International Comedy Festival – keert na een afwezigheid van negen jaar terug in cultuurcentrum de Werft en de Waai in Geel op zaterdag 30 september vanaf 18 uur.

 Een mix van topnamen en talent uit Groot-Brittannië, Nederland en van eigen bodem speelt verspreid over twee podia. De nieuwe comedywedstrijd De Schaal Lies Lefever neemt een prominente plaats in tijdens het festival. In 2018 overleed comedienne Lies Lefever op 37-jarige leeftijd. Lies groeide op in de Kempen en werd bekend als de grappige, slechtziende zwarte vrouw die op haar gitaar gevaarlijk lichte liedjes speelde. Het festival eert Lies door deze nieuwe comedywedstrijd naar haar te vernoemen.

 Vijf comedians – nieuw talent – die het afgelopen seizoen tijdens de Open Mics van cultuurcentrum de Werft het hardst wisten te overtuigen, strijden voor De Schaal Lies Lefever: Dries Compagnie, Kim Dellemans, Bert Paulussen, Karim Shatla en Jonas Verstappen. Info: www.dewerft.be/YCICN. (EM / Foto Focus)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten