• 27/05/2024

Herdenking einde Tweede Wereldoorlog in Edegem

EDEGEM – De Koninklijke Nationale Strijdersbond van Edegem herdacht op woensdag acht mei het einde van de Tweede Wereldoorlog. Dit herdenkingsmoment had plaats aan het in 2023 door de NSB aan de gemeente Edegem geschonken ‘Vredesmonument’ op het Gemeenteplein.

De NSB wil het idee van vrede zo breed mogelijk uitdragen. Tegelijk blijft de herinnering aan hen die sneuvelden verder leven.

Jan Pszenicsko (foto links) en Koen Metsu (foto rechts) tijdens hun toespraken.

Voor de KNSB nam voorzitter Jan Pszenicsko het woord: ‘Vandaag herdenken wij hier aan het Vredesmonument de 79e verjaardag van het einde van de tweede wereldoorlog … Het herdenken van een groot wereldconflict is een belangrijk gegeven in ons leven, maar wij zouden elke dag moeten beseffen hoe belangrijk vrede is. De 27 miljoen gesneuvelde soldaten, de 25 miljoen gesneuvelde burgers zijn gigantische getallen die wij in ons geheugen moeten griften. Oorlogen brengen alleen maar slachtoffers voort. Ook vandaag worden wij nog geconfronteerd met wereldconflicten en wij hopen dat ook dit een einde mag kennen … Onze boodschap “Vrede, nooit meer oorlog” moet uitgedragen worden. Niets is zo erg dan treurnis te moeten zien rondom ons.’  

 

‘Wij moeten dagdagelijks iedereen confronteren met de stelling: “Vrede is zoveel gemakkelijker dan oorlog” ‘ bevestigde burgemeester van Edegem Koen Metsu. ‘Wij vieren vandaag niet alleen het einde van de tweede wereldoorlog maar ook van de holocaust … Iedereen wil onschuldige slachtoffers vermijden … Maar er zijn nog steeds oorlogsconflicten … Wij moeten ons de vraag durven stellen: “Zijn wij allemaal wel goed bezig ?” Ja, wij zijn goed bezig, dank zij jullie en omdat wij die vredesgedachte enkele malen per jaar naar voor blijven schuiven.‘

Burgemeester Koen Metsu (L) en voorzitter van NSB-Edegem Jan Pszenicsko (R) legden bloemen neer.

Na de toespraken legden burgemeester Metsu en NSB-voorzitter Pszenicsko bloemen neer aan het monument.

De korte plechtigheid werd afgesloten met het Belgisch volkslied en The Last Post.

 

De Edegemse afdeling van de Nationale Strijdersbond organiseerde woensdagavond in hotel De Basiliek een lezing door Prof. Dr. Sven Biscop met als onderwerp: ‘Europa herontdekt de geopolitiek: van Oekraïne tot Taiwan’.

 

Ivo van de Korput.

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten