• 23/06/2024

Helpddeskfraude in Edegem, rechtbank doet uitspraak ivm tennisterrein in Boechout

EDEGEM – Gisterenmiddag hebben agenten van politiezone Hekla twee verdachten van helpdeskfraude kunnen arresteren dankzij een knappe samenwerking.

Een oudere vrouw uit Edegem kreeg telefoon van een onbekende man die bankkaartgegevens wilde ontfutselen. Even later belde een andere onbekende aan bij haar woning. De bewoonster vertrouwde het zaakje niet en nam contact op met haar bank. Een bankmedewerker verwittigde meteen de politie. Dankzij alerte meldingen van burgers en het lanceren van een BIN-bericht, kregen politieploegen een verdacht voertuig in het vizier. De twee inzittenden werden gevat en gearresteerd.

Naar aanleiding van de klacht van Boechouts gemeenteraadslid Filip Peeters (’t Dorp) wegens vermeende wanpraktijken bij de behandeling van stedenbouwkundige dossiers in de gemeente, legde Peeters, samen met zijn echtgenote Ann Miller, klacht neer bij de onderzoeksrechter, met burgerlijke partijstelling.

Er werd een strafonderzoek geopend met betrekking tot de betichtingen: valsheid in geschriften, oplichting en poging tot oplichting. Het strafonderzoek had betrekking op de getuigenverklaringen over het onvergunde tennisterrein in parkgebied van het raadslid. In deze getuigenverklaringen werden, volgens Peeters, valselijke beweringen gemaakt over de aanleg van het onvergunde tennisterrein.  Burgemeester Koen T’Sijen (PRO Boechout & Vremde): ‘Uit gedetailleerde schriftelijke verklaringen van de getuigen bleek dat het tennisterrein was aangelegd zonder vergunning én na de inwerkingtreding van het gewestplan op 3 oktober 1979. Dat laatste betekende dat het tennisterrein niet kon ingeschreven worden in het vergunningenregister. Deze getuigenissen waren voor het gemeentebestuur van belang om het tennisterrein niet te regulariseren. De gemeentelijke overheid heeft immers de decretale opdracht tot actieve onderzoeksplicht. Dat betekent volgens rechtspraak dat het College van Burgemeester en Schepenen bewijsmiddelen zorgvuldig moet beoordelen.’

In dit onderzoek is ook de burgemeester verhoord door de onderzoeksrechter. Er is nu een  uitspraak van de rechtbank van eerste aanleg, die  wordt bevestigd door het Hof van Beroep.  Het openbaar ministerie vorderde de buitenvervolgingstelling van de verdachten en de ontlasting van de onderzoeksrechter voor het verdere onderzoek. De rechtbank van eerste aanleg volgde het openbaar ministerie en oordeelde dat er geen aanleiding is tot vervolging voor valsheid in geschriften, oplichting of poging tot oplichting. Filip Peeters ging in beroep tegen deze uitspraak, maar de beschikking van de raadkamer werd bevestigd door de Kamer van Inbeschuldigingstelling van het Hof van Beroep. De rechtbank oordeelde dat er geen verder onderzoek of vervolging aan de orde is. De burgerlijke partijen Peeters-Miller werden veroordeeld tot het betalen van een rechtsplegingsvergoeding van tweemaal 1 680 euro. ’t  Sijen: ‘Ondertussen is het tennisterrein opgenomen in het vergunningenregister op basis van een uitspraak van de Raad voor Vergunningsbetwistingen die verwijst naar het feit dat er geen proces-verbaal is opgemaakt binnen de vijf jaar na de bouwovertreding. De gemeente heeft hiertegen geen cassatie meer aangetekend. Eerder sloot Gouverneur Cathy Berx een algemeen bestuurlijk toezicht uit naar aanleiding van de klachten van Peeters. Dat liet ze verstaan in een schrijven aan het raadslid waarvan de gemeenteraad op maandag 30 mei kennis nam.’ Alleen de forensische audit van Audit Vlaanderen is nu nog lopende. (EM / Foto HEKLA)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten