• 19/07/2024

Help als 50-plusser jongeren met een migratieachtergrond aan een job

ANTWERPEN – DUO for a JOB vzw gaat in de provincie Antwerpen op zoek naar 50-plussers die werkzaam zijn bij diverse overheidsdiensten om werkzoekende jongeren met migratieroots te begeleiden bij hun zoektocht naar een geschikte job. Na een korte opleiding wordt hen gevraagd om zich als vrijwilliger gedurende een half jaar een tweetal uur per week vrij te maken voor een buddytraject op maat. Zeven jaar geleden startte DUO for a JOB met deze intensieve mentorwerking. Met steun van de provincie Antwerpen breidt de organisatie haar activiteiten nu verder uit naar de publieke sector.

DUO for a JOB vzw specialiseert zich al een aantal jaren in intergenerationele en –culturele mentoring. De organisatie koppelt werkzoekende jongeren met een migratieachtergrond van buiten de EU aan 50-plussers die hen vrijwillig begeleiden in hun zoektocht naar werk. Na een korte opleiding maakt de vrijwilliger zich gedurende een halfjaar een tweetal uur per week vrij voor dit traject.

Joris De Ceuster van DUO for a JOB: ‘Dankzij die intensieve begeleiding overwint de jongere stap voor stap de diverse hindernissen die er op onze arbeidsmarkt zijn. Op eigen houtje zou de zoektocht naar werk veel moeilijker zijn.’  Deze methodiek levert mooie resultaten op, leren de voorbije jaren. Bijna driekwart van de deelnemende jongeren vindt binnen de twaalf maanden een baan, of start aan een opleiding of beroepsstage. Negen  op tien vrijwilligers engageren zich bovendien voor een nieuw begeleidingstraject omwille van de verrijkende ervaring. Een duidelijke win-win dus.

Bij een aantal bedrijven en organisaties maakt dit mentorschap ondertussen deel uit van het eindeloopbaanbeleid. 50-plussers krijgen immers de kans om hun ervaring door te geven en zelf nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. Onder meer Janssen Pharmaceutica en SD Worx zetten daar al op in door samen te werken met DUO for a JOB. Met steun van de provincie Antwerpen wil de organisatie zich nu ook op de overheidssector richten.

De ambitie van DUO for a JOB is om in de provincie Antwerpen 1 000 nieuwe duo’s op te starten tegen 2024. Aan het huidige trackrecord zouden daardoor 564 vacatures ingevuld kunnen raken en 154 jongeren aan een beroepsopleiding kunnen starten.

Kathleen Helsen (CD&V), gedeputeerde voor werk: ‘We geven DUO for a JOB graag een duwtje in de rug om die ambitie waar te maken. Verspreid over vier jaar voorziet Provincie Antwerpen een projectsubsidie van 106 260 euro uit het budget voor inclusieve economie. Met dat bedrag kan de organisatie zich focussen op de publieke sector en bij allerlei overheidsadministraties en –diensten op zoek gaan naar medewerkers die zich voor een buddytraject willen engageren. Zij kunnen het verschil maken en voor kwetsbare jongeren de deur openen naar de arbeidsmarkt, wie weet zelfs naar een baan in de publieke sector zelf.’

Minstens 60 50-plussers uit overheidsdiensten wil DUO for a JOB met dit project als vrijwillige begeleider aantrekken. Wie meer informatie wil over de buddytrajecten vindt die op www.duoforajob.be.  Men kan zich daar meteen ook vrijblijvend inschrijven voor een infosessie.  (EM / Foto DUO for a JOB)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten