• 19/06/2024

Hele resem werven starten deze maand op in de stad Mechelen

MECHELEN – Het einde van de kerstvakantie en dus van het bouwverlof betekent zoals altijd ook de start van een aantal nieuwe werven. Ook in Mechelen staan er werkzaamheden op stapel, veelal met de focus op vergroening en aandacht voor zachte weggebruikers. Zo komen er aan het station Mechelen-Nekkerspoel 500 nieuwe overdekte fietsenstallingen en wordt de Korte Veluwestraat definitief heraangelegd en ingericht tot straattuin.

Vandaag zijn de werken gestart in de Korte Veluwestraat. Het nieuwe jaar heeft voor de bewoners niet alleen een nieuw rioleringsstelsel in petto, maar ook extra fietsenstallingen en meer groen. Het harde wegdek wordt vervangen door een waterdoorlaatbaar karrenspoor. Patrick Princen (Groen), schepen voor openbare werken: ‘De bewoners van de Korte Veluwestraat zijn vergroeningspioniers. Ze namen enkele jaren geleden het initiatief om hun straat te ontharden door parkeervakken uit te breken en te vervangen door groenvakken, met steun van de stad. Ze wisten dat die ingrepen slechts tijdelijk waren, want er moest al die tijd nog een gescheiden rioleringsstelsel voor regenwaterafvoer worden aangelegd door Pidpa. Dat gebeurt nu. Nadien neemt aannemer Vanhoeyveld de inrichting voor zich. Eind maart zou de eerste officiële straattuin van Mechelen een feit moeten zijn.’

Van maandag 24 januari tot en met dinsdag 31 mei pakt aannemer Hergola de infrastructuur aan op het Ontvoeringsplein, aan het Nekkerspoel-station. De NMBS plaatst daar een overdekte fietsenstalling voor bijna 500 fietsen en er komen ook extra beveiligde plaatsen. Voor de nieuwe fietsenstalling moeten een aantal autoparkeerplaatsen verdwijnen. Een deel van het terrein wordt onthard en er komen uitgebreide groenzones.

Ondertussen gaat ook de ontharding van het plein in het Klein Begijnhof verder en wordt het openbaar domein van Otterbeek verder afgewerkt. In het nabijgelegen Tivolipark wordt de Tivoliroute deze maand afgewerkt. Begin februari zal deze route en de parking opengesteld worden. Na het bouwverlof start ook de derde fase van de vernieuwingsgolf in de Gandhiwijk. In deze fase is de heraanleg van de straten in het zuidoosten van de wijk aan de buurt (aan Mahatma Gandhistraat en Tervuursesteenweg).

Dit voorjaar worden nog een aantal interessante werven opgestart. Het gaat onder meer om de aanleg van het openbaar domein op de Tinelsite (inclusief de Kattenbleekstraat), de eerste fase van de Onze-Lieve-Vrouwestraat, de vernieuwing van de fietspaden van de Liersesteenweg (Vrouwvliet tot R6) en het volgende stuk langs de Leuvensesteenweg (door AWV), de aanleg van de belevingsstrook op de Ijzerenleen en de ontharding van het Hoogstratenplein. De vernieuwing van de spoorbrug in de Smisstraat door Infrabel nadert zijn voltooiing in de komende maanden.

Princen: ‘We zijn op dit moment officieel in de helft van de legislatuur, dat betekent dat heel wat projecten die in het begin zijn opgestart ondertussen volop in uitvoering zijn. Ook in functie van stadsvernieuwing is dit het geval: denk maar aan de nieuwe bruggen op de Keerdoksite of de afwerking van de tangent. De aandacht voor de fietser, voor meer groen en ontharding, wordt daarmee ook steeds duidelijker in het straatbeeld de komende jaren.’ (EM / Foto Stad Mechelen)

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten