• 14/06/2024

Helden en schurken openen Jeugdboekenmaand in bib Permeke

ANTWERPEN – Ook bij de kinderen was er vandaag knaldrang tijdens het openingsfeest van de Jeugdboekenmaand in en rond bibliotheek Permeke. Iedereen Leest en de stad Antwerpen hebben de krachten gebundeld om de 51ste editie met als thema ‘Helden en schurken’ te lanceren in aanwezigheid van Jeugdboekenmaand-peter Dempsey Hendrickx, -meter Fatinha Ramos, illustrator van de Jeugdboekenmaandaffiche Mark Borgions, en schepen voor cultuur Nabilla Ait Daoud (N-VA).

Directeur Iedereen Leest Sylvie Dhaene: ‘De 51ste editie van Jeugdboekenmaand heeft een vliegende start genomen. De ‘leeshelden-vibe’ die hier vandaag zindert, wensen we alle kinderen en jongeren in heel Vlaanderen toe. Hoe meer het leesplezier wordt beleefd en verspreid, hoe groter het leesfeest. Het is bijzonder fijn te ervaren hoe bibliotheken zoals Bib Permeke hun gangmakersrol opnemen.’

De hele dag konden kinderen en jongeren deelnemen aan helden- en schurkenactiviteiten zoals de fotobooth met knotsgekke schurken- en heldenattributen, een reddingsactie van Dokter Smog en een prijzenrad met negen heldenkrachten, een eigen heldendrankje brouwen en heerlijke boeken ontdekken.

Voor de waaghalzen onder de aanwezigen was de deathride over het De Coninckplein de ideale uitdaging. Jeugdboekenmaand-peter Dempsey Hendrickx ging hen achterna tijdens het officieel openingsmoment om de letterpuzzel ‘Iedereen leesheld’ te vervolledigen en vervolgens maakte hij samen met enkele kinderen een groot stapelgedicht op het plein.

Nabilla Ait Daoud las voor uit het boek Toermalijn van Davide CalÌ en geïllustreerd door Jeugdboekenmaand-meter Fatinha Ramos. Ramos: ‘Ik ben een fiere meter van de Jeugdboekenmaand. Samen lezen zorgt voor een verbinding, we spreken tot de verbeelding en delen een reis. Dankzij alle verhalen inspireren we kinderen wat cruciaal is want zij zijn de toekomst.’

Beide ambassadeurs gaven workshops. Fatinha luisterde naar het helden- of schurkenverhaal van kinderen en jongeren en tekende dat op een button. Dempsey improviseerde aan de hand van een kinderboek elk kwartier een nieuw verhaal samen met live-illustrator Bruno Claeys.  Dempsey: ‘Met onze Verse Onzinsels creëren de kinderen zelf verhalen met behulp van boeken die hun fantasie prikkelen. Het was een geweldige ervaring want ze bleven ons maar nieuwe ideeën toeroepen en hun enthousiasme werkte aanstekelijk.’

Het openingsfeest was een mooie start voor Jeugdboekenmaand, die tijdens maart in heel Vlaanderen en Brussel kinder- en jeugdliteratuur in de kijker zet. De hele maand lang zijn er honderden activiteiten in scholen, bibliotheken, boekhandels, musea, culturele centra en op andere plekken. Zo wakkert iedereen samen het leesplezier aan.

In de stad Antwerpen zijn gedurende de hele maand maart meer dan 150 helden-activiteiten te beleven bij meer dan 50 organisaties. (EM / Foto’s Ronny Mullens)

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten