• 20/04/2024

Heistse basisschool Berg & Onzea maakt plaats voor nieuw groen

HEIST-OP-DEN-BERG –  De Heistse basisschool Berg & Onzea ontving vanmiddag een cheque van 11 500 euro van Jan De Haes (N-VA), gedeputeerde voor milieu en natuur. Met het bedrag onthardt de school weldra haar speelplaats op campus Onzea.

Er wordt zo plaats gemaakt voor nieuw groen. Een vergroende speelplaats biedt tal van voordelen voor de leerlingen, het klimaat en de biodiversiteit.

De basisschool in Heist-Op-Den Berg, Berg & Onzea, kent de voordelen van een vergroende speelplaats al.

 Ze vergroende met het project ‘Groene Oases’ van de provincie Antwerpen eerder al een deel van de speelplaats op campus Berg. Dit keer gaat ze voor nog meer groen en een groter project. Meer dan 200 vierkante meter daltegels en kleine klinkers zullen sneuvelen op campus Onzea.

De directie en leerkrachten verzamelden samen met MOS Antwerpen hun wensen voor de nieuwe speelplaats.

Zo willen ze meer bescherming tegen de zon, beweging stimuleren, meer sport mogelijk maken, voorlezen in het groen, de kinderen aanzetten om natuur te ontdekken en bovenal rust voorzien.

Regionaal Landschap Rivierenland stelt een plan voor op basis van de voorstellen. Ook de contacten met groenleveranciers en terreinwerkers nemen ze voor hun rekening.  

Jan De Haes overhandigde de school een cheque waarmee ze de speelplaats kunnen aanpakken.

Daarnaast ondersteunt de provincie bij de coördinatie van het project. De Haes: ‘Door scholen te ondersteunen bij het ontharden en vergroenen van hun speelplaatsen, werken we aan een biodiverse, klimaatveilige provincie.’

 Bovendien kan het hemelwater infiltreren in de bodem als er geen tegels meer in de weg liggen.

Directeur Peter Nauwelaerts wenst in de toekomst de leerlingen te betrekken bij de aanplanting van het nieuw groen. Zo verhoogt de betrokkenheid nog meer.

Nauwelaerts: ‘Onze leerlingen van campus Berg zijn het ondertussen al gewoon om van schoenen te wisselen, wanneer ze van de speelplaats naar de klas gaan.

 Ze leven zich uit op de speelplaats of komen veel meer tot rust. Ik kijk ernaar uit dat de leerlingen van campus Onzea daar ook van zullen genieten.

 Maurits WOUTERS

 Foto’s MW & Provincie Antwerpen

 

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten