• 18/05/2024

Eva Tolleneer, Jan Moons N-VA, Vantyghem N-VA.

Heist-op-den-Berg gaat inspanningen rond verkeersveiligheid beter organiseren

HEIST-OP-DEN-BERG – Vanmiddag ondertekende Heist-op-den-Berg het SAVE-charter Steden en Gemeenten van de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen-SAVE (OVK-SAVE). Heist-op-den-Berg is al de 143ste Vlaamse gemeente die het charter ondertekent. Met de ondertekening van het SAVE-charter geeft Heist-op-den-Berg een duidelijk signaal dat het zich actief wil inzetten voor meer verkeersveiligheid.

OVK is een lotgenotenvereniging die families die een kind verloren in het verkeer, ondersteunt. Ze voert strijd tegen verkeersonveiligheid met een focus op kinderen en jongeren. SAVE staat dan ook voor: Samen Actief voor VEIlig Verkeer.

De ondertekening kadert in de deelname van Heist-op-den-Berg aan het project verkeersveilige gemeente.

Katleen Van Tyghem (N-VA), schepen van lokale mobiliteit: ‘Het lokale bestuur schreef zich in voor dat project omdat ze de doelstelling volgt om te streven naar nul verkeersslachtoffers. Het project laat toe om onder begeleiding van de Federale Diensten van de Gouverneur, de vzw Ouders van Verongelukte Kinderen, de Vlaamse Stichting Verkeerskunde en de provincie Antwerpen een actieplan verkeersveiligheid op te stellen. Dat actieplan zal integraal deel uitmaken van het mobiliteitsplan dat het lokale bestuur momenteel opstelt. Daardoor wordt verkeersveiligheid ingepast in het gemeentelijke beleid. De samenwerking van lokale bestuur en politie om dat te bereiken, zorgt voor een grote meerwaarde.’

Werken aan meer verkeersveiligheid vraagt inspanningen op verschillende domeinen, ook wel de 5 E’s genoemd: beleid en organisatie (engagement), opvoeding en communicatie (education), infrastructuur (engineering), handhaving (enforcement) en evaluatie en monitoring (evaluation).

Van Tyghem: ‘Op elk van die domeinen zal het lokale bestuur samen met de politie verder blijven inzetten. We doen dat nu al met aanpassingen zodat schoolomgevingen beter herkenbaar zijn, de opleiding van gemachtigde opzichters, de installatie van trajectcontroles, de organisatie van dodehoeklessen, veiligere infrastructuur,… Het project biedt de kans om die inspanningen beter te organiseren en op elkaar af te stemmen. We kijken ook naar goede voorbeelden van andere deelnemende gemeenten.’

OVK-SAVE vzw is blij dat ook Heist-op-den-Berg alles wil doen om verkeersslachtoffers te vermijden. Met het charter wil het lokale bestuur onderstrepen dat verkeersveiligheid een prioriteit is.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten