• 21/06/2024

Heilige Huisjes Herentals stelde haar jaarprogramma voor

HERENTALS – Heilige Huisjes werd in 2008 opgericht, met als doel om kunst en christelijk geloof weer meer bij elkaar te brengen en de onderlinge dialoog te bevorderen. Cultuur kan de inhoud en rijkdom van het geloof op een verfrissende manier laten (her)ontdekken: kunstig, creatief, speels, serieus, krachtig, spiegelend, getuigend,… Doorheen culturele evenementen en vanuit inspirerende culturele en spirituele bronnen wil Heilige Huisjes intussen al vijftien jaar lang mensen opnieuw laten kennismaken met het christelijk geloof en aanzetten tot geloofsverdieping. Heilige Huisjes wil ook het culturele patrimonium van Herentals verder ontsluiten door op geregelde tijdstippen een aanbod te voorzien dat hiermee verbonden is.

Op donderdag 25 mei om 20 uur komt Rik Torfs naar de Sint-Catharinakerk met ‘De kerk is fantastisch’. Rik Torfs is hoogleraar kerkelijk recht en schrijver. Hij publiceerde een twintigtal boeken, waaronder een roman, en hield lezingen in 40 landen op vijf continenten. Hij was rector van de KU Leuven en Belgisch senator. Van 2007 tot 2009 mocht hij zijn spitsvondige humor ook etaleren als eenmansjury bij De slimste mens ter wereld.

De beschrijving van de kerk die Torfs in zijn boek ‘De kerk is fantastisch’ geeft, is niet altijd mooi. Vaak is ze dat wel, maar de kerk is ook een plaats van verrotting, een angstige hoedster van de absolute waarheid en een zedenmeesteres die het zelf met de moraal niet altijd even nauw neemt. Dat weerhoudt Rik Torfs er niet van haar zeer te waarderen. Hij kiest acht invalshoeken om naar de kerk te kijken. De kerk als gebouw. Als pleisterplaats voor ongelovigen. Als oase. Als hospitaal. Als bron van humor. Als plek van schoonheid en als waakvlam voor de verrijzenis. Acht perspectieven die proberen iets van haar te tonen zonder haar helemaal te willen vatten. De kerk blijft ongrijpbaar. Niemand kent haar. Ook de paus niet.

Wat betekent het voor mij wanneer ik zeg ‘Ik ben christelijk gelovig?’ Sinds 2009 hebben al 106 sprekers deze vraag vanop de preekstoel van de Sint-Waldetrudiskerk in Herentals beantwoord, elk op hun eigen manier: creatief, gedurfd, nu eens spiegelend, dan weer erg actueel … Ook in dit dertiende seizoen zullen negen sprekers de luisteraars meenemen in hun persoonlijke getuigenis. Elke spreker krijgt hiervoor een halfuur, niet meer en niet minder. De lezingen vinden plaats op alle dinsdagen van juli en augustus.

De preekstoel begint telkens om 20 uur. Vroege gasten kunnen vanaf 19.30 uur genieten van de klanken van het orgel. Na de getuigenis kan het publiek hierover samen met de spreker nog nakaarten bij pot en pint in de tuin van de pastorij.

Met het concert ‘Mixture, The Night Sessions’ brengen Bart Wuilmus, Jo Hermans en het achtkoppige koor Schola Gregoriana Cantabo een allesbehalve traditioneel orgel- of koorconcert. Ze vertolken eeuwenoude gregoriaanse gezangen en orgelimprovisaties in diverse stijlen, waarbij de kruisbestuiving met de jazz-bugel van Jo Hermans zorgt voor een unieke en eigentijdse sound.

De gregoriaanse gezangen die in de loop van het concert worden uitgevoerd zijn niet lukraak gekozen, maar vertellen het leven van Maria, van haar geboorte tot haar tenhemelopneming.

‘Mixture’, verwijst enerzijds naar het woord ‘mengeling’ en anderzijds naar de naam van het nagenoeg op elk orgel voorkomend register ‘mixtuur’. ‘The Night Sessions’ refereert naar de nachtelijke CD-opname van deze opmerkelijke productie in 2018 in de Sint Katharinakerk in Hoogstraten, die zeer positief werd onthaald in de pers.

The Night Sessions vinden plaats op zondag 26 november om 15 uur in de Sint-Waldetrudiskerk. Kaarten kosten twaalf euro in voorverkoop, vijftien euro aan de kassa en drie euro voor houders van een UiTPAS met kansentarief. Voorverkoop via Heilige Huisjes en Davidsfonds Herentals. Info: www.heiligehuisjes.be.

Foto’s Ronny MULLENS

🤞 Abonneer u op onze nieuwsbrief

Ontvang tweemaal per week een overzicht van het nieuws uit uw regio


Aanverwante berichten